Un al treilea pasaj suprateran, de 7,7 milioane euro, se va construi în Oradea, peste centura rutieră

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat că proiectul celui de al treilea pasaj suprateran peste centura municipiului, în valoare de 7,7 milioane de euro, va fi finanţat fie din bugetul local, fie din fonduri europene. Ilie Bolojan a anunţat finalizarea documentaţiei tehnice la pasajul suprateran, ce va fi construit peste giraţia de la universitate, la intersecţia cu strada Ogorului, având în vedere fluidizarea traficului şi eliminarea unor zone cu ‘potenţial serios de accidente’.

În giraţia respectivă, fără vizibilitate, au avut loc mai multe accidente, soldate cu victime. Va fi un nou pasaj asemănător cu cele două realizate la ieşirea spre Arad şi înspre Cluj, de-a lungul centurii, nu perpendicular, a cărui valoare estimată este de 7,7 milioane de euro, plus TVA, din care pasajul propriu-zis este de 6,5 milioane euro, iar diferenţa, 1,2 milioane de euro, fiind alte lucrări – devieri, relocări, giraţii, proiectare. Se va finanţa din bugetul local sau din fonduri europene“, a declarat Bolojan.

Lungimea pasajului este de 1,1 kilometri, inclusiv rampele acestuia: practic, a explicat primarul, sunt două construcţii gemene care au câte două benzi pe sens fiecare. Pasajul are trei deschideri, cu o lungime de 80 de metri, având panouri antifonice amplasate înspre cartierul Europa, dublându-le pe cele realizate deja.

Proiectul va fi supus dezbaterii şi aprobării în proxima şedinţă de Consiliu Local. “Ne propunem ca să aprobăm indicatorii în şedinţă de consiliu, să începem procedura de licitaţie, proiectare şi execuţie la pachet, în cursul lunii noiembrie. După adjudecarea lucrării avem trei luni pentru realizarea proiectului tehnic propriu-zis şi apoi 18 luni, durata prevăzută pentru lucrări. Acestea vor putea începe în vara anului 2018, să dureze un an şi jumătate, iar spre sfârşitul anului 2019, începutul anului 2020, pasajul să fie dat în funcţiune”, a afirmat Bolojan.

Consiliul Local Oradea a adoptat o hotărâre care prevede preluarea terenului pe care se va construi pasajul, după modelul celorlalte două pasaje, având acordul Companiei de Drumuri şi Autostrăzi. “Ar trebui ca în timpul cât durează licitaţia şi proiectarea să apară şi hotărârea de guvern prin care să ne transfere amprenta acestui pasaj”, a conchis primarul municipiului Oradea. AGERPRES