Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar urma să finanţeze construirea ultimului segment al centurii rutiere a municipiului Arad, proiect estimat la 40 de milioane de euro, în urma unui protocol semnat, pe 21 august, cu conducerea Consiliului Judeţean Arad, în prezenţa premierului Ludovic Orban. Protocolul a fost semnat de către directorul CNAIR, Mariana Ioniţă, şi preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca.

„Acest tronson de 11 km, pe care vom construi şi un pod nou peste râul Mureş şi un pasaj peste calea ferată, reprezintă cel mai mare proiect de infrastructură al Aradului, după autostrada care tranzitează judeţul nostru de la Nădlac la limita cu judeţul Timiş. Şi nu atât amploarea investiţiei conferă dimensiunea sa deosebită, ci faptul că aceşti 11 km completează inelul rutier din jurul municipiului, iar Aradul va deveni primul oraş reşedinţă de judeţ din România cu o şosea completă de centură”, a declarat Iustin Cionca.

Acesta a arătat că la nivelul judeţului Arad sunt în lucru 450 kilometri de drumuri judeţene, iar valoarea lucrărilor şi a proiectelor vizate pentru modernizarea drumurilor este de 726 de milioane de lei. Peste 400 de milioane de lei reprezintă finanţare din fonduri europene.

În anul 2006, Ministerul Transporturilor a elaborat studiul de fezabilitate pentru „Varianta de ocolire a Municipiului Arad – Est”, iar în 2018, CJ Arad a preluat proiectul de la Guvern, pe care ulterior l-a înaintat CNAIR cu o propunere de parteneriat în baza OUG 101/25.06.2020 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene, în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020.

Investiţia presupune proiectarea şi realizarea unui tronson de 11 kilometri care va lega DN 69 Arad – Timişoara cu DN 7 Arad – Deva. Intersecţiile cu drumurile naţionale şi judeţene vor fi amenajate la nivel, iar la intersecţia cu calea ferată 218 Timişoara – Arad se va construi un pasaj denivelat. Peste râul Mureş se va construi un pod în lungime de un kilometru, iar pe o lungime de 6,8 kilometri, între localităţile Vladimirescu şi Fântânele, se va construi o pistă de biciclete. Drumul va avea două benzi de circulaţie, cu o platformă de 9 metri, din care carosabilul va avea şapte metri, cu o viteză proiectată de 80-100 km/h. Procesul de expropriere pentru realizarea centurii a fost iniţiat în 2018, iar în prezent se realizează actualizarea studiului de fezabilitate. AGERPRES