Procurorii PNA au interzis ultimilor doi presedinti ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea, Gheorge Bercea si Constantin Buza, sa paraseasca Romania in urmatoarele 30 de zile.
Procurorii Sectiei a II-a de la PNA ii cerceteaza penal atat pe fostul presedinte al CJAS
Vrancea, Gheorghe Bercea, cat si pe actualul presedinte, Constantin Buza, in dosarul privind gestionarea fondurilor bugetare ale institutiei. Cei doi sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals, uz de fals si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Procurorii considera ca, in noiembrie 2000, presedintele de la acea data al CJAS, Constantin Buza, a incredintat construirea sediului institutiei unei firme apropiate de PSD. Ulterior, dupa ce Constantin Buza a devenit senator si mai apoi prefect de Vrancea, Gheorghe Bercea a acceptat
incheierea nejustificata a unor acte aditionale succesive cu societatea contractanta, respectiv Aispa Stars ’95 SA Focsani, pretul real al lucrarilor fiind practic dublat. Anchetatorii au stabilit ca, in acest mod, bugetul fondului de asigurari sociale si de sanatate a fost prejudiciat cu peste 7 miliarde lei, prejudiciu de care se fac responsabili cei doi invinuiti.
Constantin Buza a declarat pentru Rompres ca nu a fost informat despre decizia procurorilor
PNA de a ii interzice plecarea din tara. „Acuzatiile nu sunt reale, mie nu mi se poate reprosa decit
modul in care s-a organizat incredintarea de licitatie. Eu nu am avut nici un amestec cu banii care s-au dat firmei lui Prunache. Eu doar am semnat contractul, dupa care am plecat de la conducerea CAS si a venit Gheorghe Bercea”, a precizat el.
Initial, construirea unui nou sediu al CJAS Vrancea costa 14 miliarde lei dar, dupa semnarea
documentelor conexe, suma a crescut la 30 miliarde lei, din care CJAS Vrancea a platit catre Aispa Star 22 miliarde lei. In acest moment, lucrarile la noul sediu sunt finalizate in procent de 70%. Medicul Constantin Buza a fost numit presedinte al CJAS Vrancea in 2000 si a parasit acest post la inceputul lui 2001, locul sau fiind ocupat de catre Gheorghe Bercea. Ulterior, in 2004, cuscrul lui Ristea Priboi, fost deputat de Vrancea, a revenit la sefia CJAS.