korodi_attila.jpgReprezentantii UDMR din Harghita solicita numirea unui prefect maghiar in judet, dar ar fi dispusi sa accepte si ramanerea in functie a celor doi subprefecti.

Deputatul UDMR Korodi Attila a declarat, dupa o intalnire a liderilor locali ai Uniunii si a parlamentarilor acestei formatiuni, ca tinand cont de ponderea minoritatii maghiare din Harghita este normal ca acest judet sa aiba un prefect maghiar, dar, daca nu exista un consens politic, se pot face si concesii.

„Daca nu exista o decizie politica in acest sens, putem considera acceptabil ca cei doi subprefecti sa fie cum au fost si pana acum, din comunitatea maghiara. In conditiile actuale este foarte important sa fim atenti si la schimbarea conducatorilor institutiilor deconcentrate pentru ca sunt convins ca se vor gasi tot felul de argumente inventate numai sa se faca aceasta schimbare si credem ca trebuie sa se ia in considerare si ceea ce reprezinta comunitatea maghiara din acest judet”, a spus Korodi.

La randul sau, deputatul Antal Istvan considera ca a existat o cutuma, in ultimii 12 ani, potrivit careia daca prefectul din Covasna era maghiar cel din Harghita era de etnie romana si inverse, cutuma care ar trebui respectata.