Primaria severineana doreste infiintarea unei formatiuni de urgente civile, alcatuita in exclusivitate din voluntari, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani.
Desi crearea unei astfel de formatiuni era prevazuta intr-o hotarare de guvern din luna decembrie 1999, metodologia de aplicare a legii a intarziat. Dupa ce regulamentul de infiintare si organizare a serviciului voluntar HELP a fost aprobat printr-o hotarare a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, s-a decis ca membrii formatiunii sa completeze actiunile fortelor specializate, respectiv pompierii, politia, jandarmeria, ambulanta, urmand sa indeplineasca misiuni privitoare la salvarea persoanelor izolate la inaltime sau spatii subterane, a persoanelor care sunt in pericol de inec, salvarea persoanelor si bunurilor in caz de calamitati naturale, interventia in caz de accidente rutiere, aviative, feroviare sau chimice.

Cu o baza materiala caracteristica serviciilor voluntare, formatiunea HELP va cuprinde specialisti din toate domeniile de activitate (medici, instalatori, electricieni, veterinari, chimisti, soferi sau marinari), detasamentul fiind operational imediat dupa completarea efectivului de voluntari. Selectia personalului se va face de catre reprezentantii primariei severinene.