Turismul devine direcţie principală în strategia de dezvoltare economică şi socială a judeţului Hunedoara

david_adrian.jpgDezvoltarea turismului prin valorificarea potenţialului cultural şi istoric reprezintă una dintre direcţiile de acţiune ce vor fi cuprinse în Strategia de dezvoltare socială şi economică a judeţului Hunedoara pentru perioada 2014-2020, o primă formă a documentului fiind prezentată miercuri, la Deva, într-o dezbatere publică organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara şi grupul de firme care elaborează acest document.

În cadrul Strategiei vor fi urmărite şi alte direcţii principale, cu referire la dezvoltarea şi restructurarea economiei, dar şi în ceea ce priveşte o mai bună utilizare a capitalului uman şi social. “Strategia este un document vital pentru viitor, până în anul 2020 sau chiar 2023. Ne dorim, în primul rând, o analiză diagnostic a exerciţiului 2007-2013, o analiză pertinentă SWOT- cu plusuri şi minusuri pentru ceea ce va urma, şi avem propuneri pentru cinci axe de dezvoltare, de la social, economic, dezvoltarea turismului şi punerea în valoare a tuturor obiectivelor”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David.

În ceea ce priveşte dezvoltarea turismului, David este de părere că este nevoie de punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, dar şi a staţiunilor montane din zonele Parâng şi Straja – care ar putea beneficia de finanţări pentru investiţii. O componentă importantă este şi turismul ecumenic, care a înregistrat anul trecut o creştere de 11%, datorită numărului mare de pelerini care au mers la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop.

Preşedintele CJ Hunedoara a mai spus că este necesar şi un dialog cu mediul de afaceri, colaborarea de acest fel fiind apreciată ca fiind “vitală”, în paralel cu o îmbunătăţire a parteneriatului public-privat.

În timpul dezbaterilor, participanţii au arătat că una dintre problemele cu care se confruntă investitorii este calificarea forţei de muncă în alte domenii decât cele cerute pe piaţa muncii şi faptul că majoritatea oraşelor sunt de mărime medie şi cu o tendinţă de depopulare.

În acest context a fost adusă în atenţie o iniţiativă mai veche, a fostei administraţii a CJ Hunedoara, prin care se propunea formarea unei mari aglomerări urbane compusă din oraşele Deva, Hunedoara, Simeria şi Călan, care ar fi putut totaliza peste 150.000 de persoane. “Ar fi singura noastră şansă să avem un oraş de peste 100.000 de locuitori, cu alte perspective de dezvoltare în privinţa finanţărilor europene. Cred că a venit vremea să lăsăm de-o parte acele orgolii care au pus o frână puternică proiectului început în urmă cu mai mulţi ani şi cred că se doreşte revitalizarea acestui proiect”, a comentat preşedintele CJ Hunedoara.

Strategia de dezvoltare economică şi socială a judeţului Hunedoara pentru perioada 2014-2020 va mai fi supusă unor serii de dezbateri publice, pe diverse domenii aplicate, urmând ca la final documentul să fie aprobat printr-o hotărâre a CJ Hunedoara. AGERPRES