Tulcenii riscă să rămână fără apă caldă, iar Primăria – fără cofinanţarea unui proiect de renaturare

hogea_constantin_mare.jpgTulcenii riscă să rămână fără apă caldă, iar Primăria municipiului – fără cofinanţarea pentru amenajarea unei mini-delte la marginea oraşului, după ce Guvernul a decis ca primăriile care nu au cheltuit fondurile primite recent din rezerva Executivului să fie returnate până la finele acestei săptămâni.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a declarat, miercuri, că până în prezent nu s-a reuşit cheltuirea celor circa 2 milioane de lei primite din Fondul de rezervă al Guvernului, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi în cazul sumei de circa 800.000 de lei care reprezintă cofinanţarea pentru punerea în practică a proiectului de renaturare a zonei Zagăn şi transformarea acesteia într-o mini-deltă.

“Cei doi furnizori de agent termic din oraş sunt într-o situaţie extrem de delicată acum, situaţie care pune sub semnul întrebării continuitatea furnizării apei calde. Principalul furnizor de agent termic din oraş, Energoterm SA, a primit deja notificare din partea furnizorului de gaz metan, iar dacă nu plăteşte serviciul până la un anumit termen nu va mai putea asigura apa caldă. Acum este bine, că e primăvară, dar nu ştiu cum va fi când va începe sezonul rece. Guvernul avea datorii la subvenţia pentru căldură. Nu ştiu dacă această măsură se aplică tuturor primăriilor sau doar celor conduse de persoane cu o anumită culoare politică şi nu vreau să judec actualul Guvern, dar mi se pare o măsură în forţă, o haiducie modernă care nu-şi are rostul, cu atât mai mult cu cât aceasta se răsfrânge direct asupra populaţiei. Indiferent de culoarea politică a unui primar, toţi ne confruntăm cu aceleaşi probleme”, a afirmat primarul Constantin Hogea.

Directorul societăţii Energoterm SA, Nicuşor Bîscă, a declarat că are de recuperat din partea autorităţilor statului subvenţii în sumă de 1,6 milioane de lei, furnizorul de gaz metan notificând deja fosta regie locală pentru a-şi plăti debitele până la 2 iunie. În acelaşi timp, directorul societăţii Dalkia SA, Dumitru Rubanschi, a declarat că are de recuperat obligaţii financiare ale statului în sumă de 2,5 milioane de lei.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a semnat, pe 10 aprilie, contractul de finanţare pentru renaturarea polderului Zagăn, un proiect model la nivel regional în ceea ce priveşte refacerea unor habitate naturale, valoarea totală a proiectului aprobat de Organismul Intermediar POS Mediu Galaţi pentru Regiunea Sud-Est fiind de aproape 18 milioane de euro. AGERPRES