Faleza Ivan Patzaichin din municipiul Tulcea va fi inaugurată, la finalul lunii, cu prima ediţie a Delta Waves Fest ce va debuta cu un show aviatic, o paradă a ansamblurilor folclorice pe acordurile Fanfarei militare din Constanţa şi un recital al Operei Naţionale din Bucureşti.
Anunţul a fost făcut public miercuri, în timpul unei conferinţe de presă susţinute de preşedintele Asociaţiei pentru Sport şi Integrare Socială (ASIS) Mapamond, Izabela Rudolf, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu.

„În acest eveniment ne-am gândit la cele trei elemente, aer, pământ, apă. Partea de aer e susţinută de un show aviatic, de drone şi de la asta am pornit. Practic, un avion seamănă cu un pescăruş, cu o pasăre, reprezintă libertate. Am considerat că atunci când se face o deschidere este un moment solemn, iar o fanfară militară aduce greutatea de care avem nevoie pentru a marca acest eveniment”, a declarat preşedinta ASIS Mapamond, Izabela Rudolf.

Delta Waves Fest va avea loc timp de trei zile, în perioada 28-30 iulie, pe o barjă pe Dunăre, pe un vapor care va călători pe fluviu vor avea loc petreceri, iar concertele vor fi susţinute de Ştefan Bănică, Pasărea Rock, Alexandra Ungureanu, Deniz Cem, Raluca, Horia Brenciu, The Motans, Nicolae Voiculeţ, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Rona Hartner, Stelu Enache, Alina Eremia şi fanfara Shukar din 10 Prăjini.

Programul evenimentului va fi făcut public pe site-ul dedicat care va deveni funcţional în cursul zilei de miercuri.

În timpul conferinţei de presă, preşedintele CJ a menţionat că cea mai dificilă parte a demersurilor făcute pentru reabilitarea falezei din Tulcea a fost preluarea în administrare a falezei Dunării din municipiu de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) din Galaţi.

„Cea mai grea bătălie a fost preluarea de la APDM, se opuneau vehement. Portul din Tulcea era o sursă de venit pentru APDM. Ei investeau la acea vreme cam 2-3% din venituri în întreţinerea portului, adică nimic. Se mai crea în mintea lor teama că o să solicităm trecerea în administrarea CJ şi a celorlalte două porturi, comercial şi industrial. A fost o încrâncenare fantastică din partea lor de a nu ceda nimic. Plus greutăţile pe parcurs privind realizarea acestei investiţii. Au încercat să ne încurce cu tot ce au putut”, a declarat Horia Teodorescu.

Potrivit ASIS Mapamond, Delta Waves Fest se doreşte a deveni un festival de tradiţie pentru oraşul Tulcea care să promoveze valorile zonei.

„E păcat de atâta muncă, atâta promovare, investiţie, ca să fie one time. S-au pus bazele, iar apoi lucrurile merg mult mai uşor. Când se duce faima unui festival unde nu prea s-a făcut aşa ceva, e păcat să întrerupi. Noi ne dorim să mergem mult mai departe, să promovăm zona şi pe partea de cinematografie. Aici s-au făcut nişte filme mari. ‘Tom Sawyer Huckleberry Finn’ este un film care s-a făcut la Sulina. Mississippi-ul acela e chiar Delta”, a menţionat preşedinta ASIS Mapamond, Izabela Rudolf.

Pentru organizarea Delta Waves Fest, CJ Tulcea a alocat un milion de lei.

Faleza Dunării, administrată timp de aproximativ 30 de ani parţial de Primăria municipiului şi parţial de Administraţia Porturilor Dunării Maritime din Galaţi, a fost preluată în administrare începând din anul 2014 de CJ în vederea reabilitării, după ce, ani la rând, societăţile cu activităţi în zonă au reclamat faptul că nu este întreţinută corespunzător, în ciuda taxelor mari pe care le plătesc.

În anul 2019, CJ a semnat contractul de finanţare pentru modernizarea falezei şi portului Tulcea, bugetul total iniţial al investiţiei finanţate din fonduri europene fiind estimat la 190.162.236,67 de lei.

Pentru amenajarea urbanistică a zonei, CJ a organizat un concurs de soluţii, cu premii în valoare totală de 74.000 de lei, la care au participat firme de arhitectură din Tulcea, Galaţi şi Bucureşti, proiectul care va fi pus în practică pe faleză după reabilitare urmând să fie un mix din soluţiile declarate câştigătoare.

Faleza Dunării din municipiul Tulcea poartă numele lui Ivan Patzaichin începând din anul 2021, decizia fiind adoptată de consilierii locali şi cei judeţeni, după decesul marelui campion olimpic. AGERPRES