Tudor Pendiuc: “Suspendând ajutoarele sociale se suspendă şi dreptul la sănătate”

pendiuc__tudor_mare.jpgPrin suspendarea plăţii unor ajutoare sociale timp de cinci luni, în cazul beneficiarilor care nu şi-au achitat taxele şi impozitele locale, se suspendă şi dreptul acestor persoane la servicii medicale, a apreciat vineri primarul municipiului Piteşti, social-democratul Tudor Pendiuc.

“Suspendând dreptul la ajutor social, de fapt suspenzi şi dreptul la sănătate, pentru că prin aceste ajutoare sociale, care nu sunt mari, se asigură şi dreptul la servicii medicale. Dreptul la spitalizare, dreptul la medicul de familie, la consultaţii. Pe cele cinci luni de zile, având suspendate aceste drepturi, este suspendat şi dreptul la sănătate”, a declarat Pendiuc în cadrul conferinţei de presă a PSD Argeş.

Edilul a anunţat că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, va înainta autorităţilor centrale un document prin care va propune soluţii de rezolvare a problemelor apărute prin aplicarea deciziei de suspendare a plăţii ajutoarelor sociale. “Eu am discutat cu primarii din asociaţia noastră şi cred că marţi voi transmite primului ministru, preşedintelui ţării şi ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale (…) un material referitor la această situaţie dramatică. (…) Soluţia este să lase la latitudinea administraţiei locale, dacă tot avem autonomie locală, rezolvarea cazurilor excepţionale, după efectuarea unor anchete sociale, pe baza unor criterii adoptate de consiliile locale”, a precizat Pendiuc.

În opinia sa, o altă soluţie ar fi ca sumele datorate bugetelor locale să fie reţinute eşalonat din ajutoarele sociale. “Dacă este aşa grijuliu statul faţă de bugetele locale, obligându-i pe cetăţeni să-şi plătească taxele locale, de ce nu procedează altfel? Din acel ajutor, statul să plătească direct autorităţii locale taxele şi impozitele”, a explicat primarul.

În municipiul Piteşti, din 87 de beneficiari de ajutor social, 19 nu şi-au achitat impozitele şi taxele locale aferente anului trecut. De asemenea, din cei 351 de beneficiari de alocaţii de susţinere a familiei, 48 nu şi-au achitat la termen obligaţiile, iar din cei 2.575 de beneficiari de indemnizaţie de creştere a copilului, 172 au datorii către bugetul local.

“Sunt situaţii dramatice. Sunt familii cu doi-trei copii al căror mijloc de subzistenţă este numai acest ajutor. Şi să nu-i trimită la muncă nu ştiu cine pe aceşti oameni, pentru că nu au locuri de muncă şi sunt situaţii în care nu are cine să meargă la muncă, pentru că unii sunt în vârstă, unii sunt bolnavi. Sunt însă şi unele situaţii în care trebuie să se ducă la muncă, categoric”, a mai spus primarul Tudor Pendiuc. AGERPRES