pendiuc__tudor.jpgNoul preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti, a declarat, joi, că la reuniunea AMR a fost discutată problema descentralizării Poliţiei Locale, deoarece în forma actuală nu îi mulţumeşte pe primari.

”Va trebui să descentralizăm oarecum Poliţia Locală. Poliţia Locală, în forma actuală, nu ne mulţumeşte. De exemplu, există mandate de aducere, care sunt în sarcina Poliţiei Locale. Dacă poliţistul meu local merge pe raza Piteştiului să aducă la instanţă sau la Parchet un cetăţean şi acesta face doi paşi în localitatea alăturată, poliţistul nu poate merge, că încalcă drepturile omului, e abuz … nu are competenţă. Nu mai spunem că posturile sunt blocate, salariile sunt nedescris de mici şi Poliţiile noastre locale lucrează, ca şi administraţiile, cu 60-70% din efectiv”, a arătat Pendiuc, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Acesta a spus că angajaţii Poliţiei Locale, care au preluat foarte multe din atribuţiile Poliţiei naţionale, au salariile la jumătate sau chiar la sfert faţă de ceilalţi poliţişti. ”Iese în stradă, trebuie protejat şi aşa mai departe. Sunt chestiuni pe care le vom discuta cu domnul ministru Igaş, fiindcă am participat la facerea acestei legi, la dezbaterea în Parlament, legea a plecat într-o formă acceptabilă şi a apărut într-o formă inacceptabilă, zic eu, funcţionării cu bune rezultate – a fost schimbată între comisiile reunite şi plenul Parlamentului”, a mai spus preşedintele AMR.


La rândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că în cadrul reuniunii AMR de joi, de la Târgu Mureş, au fost discutate câteva deficienţe în ceea ce priveşte implementarea conceptului de Poliţie Locală, însă consideră că sunt anumite lucruri care pot fi corectate. ”Chiar vreau să le corectăm cât mai rapid pentru a avea o mai mare funcţionalitate. (…) Vom avea o întâlnire în perioada imediat următoare şi vom căuta soluţii de a clarifica toate aspectele”, a precizat Igaş.


Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost desemnat, joi să preia preşedinţia AMR, în timp ce funcţia de preşedinte executiv al asociaţiei pe care o ocupa a revenit fostului preşedinte, Gheorghe Falcă. AGERPRES