Țuca Zbârcea & Asociații lansează prima colecție de spețe privind managementul proiectelor cu finanțare europeană

tuca_zbarcea_logo.jpgȚuca Zbârcea & Asociații publică, în premieră pentru România, o colecție de spețe privind managementul finanțărilor europene la nivelul autorităților locale și județene. Culegerea a fost realizată în co-autorat cu Institutul pentru Politici Publice și Asociația Muncipiilor din România.

Volumul, intitulat “Note de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare în proiectele cu finanțare din fonduri structurale”, are la bază un eșantion național reprezentativ de cazuri care au dus la corecții financiare de peste 300 milioane de euro, aplicate în ultimii patru ani în proiectele derulate de autoritățile locale.
Autorii atrag atenția că eforturile de creșetere a ratei naționale de absorbție a fondurilor nu vor da rezultate, în condițiile în care autoritățile centrale nu promovează proceduri competitive de achiziții publice, modul în care acestea se desfășoară în prezent fiind principala cauză a neregulilor.

De asemenea, autorii arată că beneficiarii afectați de corecțiile financiare contestă deciziile în instanță, ceea ce afectează procesul. Nu mai puțin de 80% din notele de constatare privind corecțiile financiare ajung astfel pe masa judecătorilor, multe dintre aceste dosare fiind soluționate în favoarea beneficiarilor.

Țuca Zbârcea & Asociații și Institutul pentru Politici Publice își exprimă sprijinul pentru găsirea unor soluții imediate pentru ca practicile de aplicare a corecțiilor în fonduri europene să fie uniforme, și nu abuzive, asupra bugetelor locale, astfel încât autoritățile să poată dezvolta proiecte de investiții pentru comunități.
Volumul poartă marca Departamentului de Fonduri Structurale al firmei, ce reuneşte experienţa avocaţilor Ţuca Zbârcea & Asociaţii în ceea ce priveşte asistenţa tehnică în domenii precum achiziţiile publice, proiectele de mediu, infrastructura, ajutoarele de stat, dreptul muncii, precum şi asistenţa şi reprezentarea autorităţilor de management ori participanţilor în diverse proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică.