tecuci_9mai.jpgZiua de 9 Mai a fost marcată la Tecuci printr-o manifestare complexă, desfăşurată în sala mare a Primăriei.

“Fila de calendar de 9 mai are o încărcătură emoţională deosebită. Sărbătorim la Tecuci, la Iaşi, la Bucureşti, la Paris, la Viena, în cele 27 de capitale europene Ziua Europei. În România sunt evocate astăzi alte două mari evenimente istorice: Ziua Independenţei României (9 mai 1877) şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva axei Berlin-Roma-Tokyo, împotriva fascismului (9 mai 1945)”, a afirmat directorul Casei de Cultură, Viorel Burlacu.

Mai multe date despre semnificaţia Zilei Victoriei a oferit colonelul (r) Adrian Brahnea, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor filiala Tecuci. “Marea victorie asupra fascismului din mai 1945 a găsit Armata Română în prima linie alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste. Prin mobilizarea întregului său potenţial material şi uman, prin jertfele date, poporul român şi-a înscris numele la un loc de cinste în cronica războiului. Tributul de sânge plătit s-a ridicat la 170.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi (printre care s-au aflat şi tecuceni)”. Apoi muzeograful Paul Ciubotaru a susţinut o alocuţiune cu privire la semnificaţia Zilei Europei.

Seria discursurilor a fost încheiată de primarul Eduard Finkelştain. „Suntem la un eveniment triplu care marchează o evoluţie a umanităţii în ansamblul său. Această trecere de la perioada tumultoasă a anilor 1877 când România şi-a dobândit independenţa la o perioadă foarte tulbure pentru întreaga Europă, măcinată de războaie, total divizată; mergem mai departe spre Europa celui De-al Doilea Război Mondial, când urgia şi devastarea au marcat milioane de oameni şi ajungem în final la această construcţie reprezentată de Uniunea Europeană, gândită pentru a asigura pacea liniştea, dezvoltarea şi colaborarea. Această evoluţie trebuie transmisă copiilor pentru a înţelege de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns. Tot ceea ce vom asculta în continuare este o dovadă şi a libertăţii, o dovadă că talentul în tot ce înseamnă activitate artistică e o valoare universală. Sunt mândru că tecucenii au copii talentaţi şi profesori dedicaţi”. (Articol publicat pe portalul www.tecuci.eu)