aninoasa.jpgTribunalul Hunedoara a admis luni cererea prin care Primăria Aninoasa a solicitat declararea stării de insolvenţă şi a numit un administrator judiciar care se va ocupa de întocmirea tabelului final al creditorilor şi creanţelor, dar şi de întocmirea unui plan de redresare a unităţii administrative din Valea Jiului.

“Instanţa a admis cererea formulată de unitatea administrativ teritorială (UAT) a oraşului Aninoasa pentru deschiderea procedurii insolvenţei. S-a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva UAT Aninoasa şi a fost numit un administrator judiciar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

Potrivit hotărârii Tribunalului Hunedoara, administratorul judiciar va trebui să notifice deschiderea procedurii de insolvenţă a UAT Aninoasa către toţi creditorii acesteia, în termen de cinci zile. De asemenea, instanţa a stabilit termene pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, de verificare şi comunicare a tabelelor creanţelor. Administratorul judiciar şi ordonatorul principal de credite vor întocmi un plan de redresare al UAT.

Primăria oraşului Aninoasa, din Valea Jiului, a depus la Tribunalul Hunedoara, al începutul lunii iunie, o solicitare pentru declararea stării de insolvenţă, din cauza datoriilor care depăşesc valoarea bugetului local. ”Gradul de îndatorare al Primăriei Aninoasa se apropie de 150%. Valoarea datoriilor, inclusiv un credit bancar, se ridică la 5,7 milioane de lei, în condiţiile în care bugetul local pe acest an a fost stabilit la 4,2 milioane de lei”, declara, la acel moment, viceprimarul localităţii, Adrian Albescu.

Potrivit acestuia, cea mai mare datorie a Primăriei Aninoasa este către Banca Comercială Română, unde valoarea sumei care trebuie restituită se ridică la 3,5 milioane de lei. El a explicat că în situaţia în care instanţa va decide să fie declarată starea de insolvenţă, atunci Primăria Aninoasa va achita datoriile curente, dar vor fi stopate penalităţile.

De asemenea, companiile de utilităţi nu vor mai putea debranşa sediul instituţiei de la diferite servicii, cum ar fi apa, energia sau comunicaţiile. Şcoala din Aninoasa nu va avea de suferit din cauza stării de insolvenţă, deoarece are un buget separat. În opinia viceprimarului, Primăria Aninoasa se va putea redresa financiar în următorii trei ani, dacă nu va trebui să mai achite penalităţi. AGERPRES