Trei staţiuni vâlcene au primit statutul de staţiuni balneoclimaterice

Judeţul Vâlcea se situează, din punctul de vedere al numărului de staţiuni balneoclimaterice aflate pe teritoriul său, pe primul loc în România, cu Băile Olăneşti, Băile Govora şi arealul Călimăneşti-Căciulata.

“Vâlcea devine astfel judeţul etalon din România la nivelul turismului balneoclimateric. De cele trei staţiuni vâlcene a auzit toată lumea. Pentru noi, călimăneştenii, ăsta e un prim pas pentru a ne consolida locul pe piaţa de turism. Segmentul balneo era deja asumat aici, urmează turismul de agrement, cel industrial de afaceri, cel monahal şi cel montan. În prezent, sunt în derulare proiecte de câteva milioane de euro care vor schimba faţa acestei zone”, a declarat marţi primarul Ilie Amuzan.

Staţiunea Călimăneşti-Căciulata s-a înfiinţat la 1910, are 8.700 de locuitori şi anual are o medie de 10.000 de turişti care se tratează aici. Ea se află la 20 de kilometri nord de municipiul Râmnicu Vâlcea, la poalele Munţilor Cozia, la ieşirea Oltului din defileu. Are mai multe izvoare medicale Pe arealul acestei zone se regăsesc mai multe mănăstiri de patrimoniu – Cozia, Turnu, Ostrov, iar municipalitatea are în proiect dezvoltarea unei microstaţiuni pe vârful Cozia, la 1.700 de metri altitudine. Tot în Călimăneşti anul trecut a fost inaugurat Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia.

Băile Olăneşti s-au înfiinţat ca staţiune în 1830 odată cu descoperirea proprietăţilor izvoarelor medicale. “Avem cele mai multe izvoare medicale din România, 27. Derulăm proiecte de 30 de milioane de euro şi suntem în plin proces de dezvoltare. Drept vorbind, vatra oraşului nu mai are teren liber pentru construcţii şi ne extindem treptat spre localităţile componente. Statutul de staţiune balneoclimaterică este unul firesc pentru Olăneşti”, a precizat primarul Gheorghe Ciucă. Băile Olăneşti se situează la 20 de kilometri vest de Râmnicu Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii, are 3.000 de locuitori, iar în 2010 a avut aproximativ 1,5 milioane nopţi de cazare ocupate.

Municipalitatea se bazează şi pe turismul de weekend, foarte mulţi locuitori din Râmnicu Vâlcea sau din judeţele Olt şi Dolj preferând să vină la Olăneşti la sfârşitul săptămânii. Băile Govora este staţiunea care, potrivit edilului Ion Mateescu, a avut cel mai mult de suferit în urma instaurării regimului comunist. “Dintr-o staţiune de lux, întemeiată de Carol I şi care până în anii ’40 devenise locul de vacanţă al aristocraţiei româneşti, Govora a fost mutilată de acest spirit de comunişti. În timpul crizei din 1929 – 1933, Govora era listată la bursa de la Paris, echilibrul aerosolilor era cunoscut, aici se venea la cazinouri, potreceri boeme, familiile industriaşilor români interbelici erau printre turiştii Govorei. Comuniştii au transformat-o într-o staţiune sindicală pentru oamenii muncii. Acum Govora îşi caută identitatea veche. Proiectele care se derulează acum vor reda titlul aristocratic al acestei zone”, a spus Mateescu.

Băile Govora se situează la 20 de kilometri sud-vest de municipiul Râmnicu Vâlcea, într-o zonă subcarpatică, are 3.000 de locuitori şi o medie de 10.000 de turişti pe an. Posedă mai multe izvoare medicale, dar este cunoscută mai ales pentru aerosoli. Zece localităţi au primit statutul de staţiuni balneoclimatice printr-o hotărâre de Guvern publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Cele zece localităţi care au fost recunoscute ca staţiuni balneoclimaterice sunt: Băile Felix (Bihor), Băile Herculane (Caraş-Severin), Techirghiol (Constanţa), Covasna (Covasna), Amara (Ialomiţa), Sovata (Mureş), Ocna Sibiului (Sibiu), Băile Govora (Vâlcea), Băile Olăneşti (Vâlcea) şi arealul Călimăneşti-Căciulata (Vâlcea). AGERPRES