Până la sfârşitul acestei luni, trei unităţi medicale din municipiul Galaţi vor trece în subordinea Consiliului Local, în urma deciziei Ministerului Sănătăţii privind descentralizarea. Este vorba despre Spitalul de Copii, Maternitatea „Buna Vestire” şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”.

În cadrul Primăriei Galaţi funcţionează deja un serviciu specializat, condus de dr. Costinela Georgescu, care se va ocupa şi de aceste unităţi medicale odată ce vor fi preluate.

Trei unităţi medicale din municipiul Galaţi vor fi preluate de administraţia publică locală, a anunţat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. Acesta a spus că este vorba despre Spitalul de Copii, Maternitatea „Buna Vestire” şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”.


„Practic se doreşte prin această descentralizare o responsabilizare a administraţiei locale faţă de nevoile reale de sănătate ale populaţiei. Noi am creat în Primărie un fel de direcţie de sănătate publică locală a municipiului Galaţi, iar doamna dr. Georgescu este cea care conduce acest servciu”, a afirmat Ciumacenco. Dr. Costinela Georgescu a condus în trecut Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi s-a arătat onorată de faptul că se va ocupa de un astfel de serviciu. „Serviciul nu este ceva nou pentru că anul trecut au fost preluate de către CL, Primăria Galaţi, cabinetele medicale şcolare, cabinetele medicale dentare, asistenţii medicali comunitari şi mediatorii romi. Deci serviciul deja exista, cu 134 de persoane angajate, doar a trebuit să îi dăm altă formă de organizare, cu personalitate juridică, ca serviciu în cadrul Primariei Galaţi, urmând să preluăm aceste spitale şi atunci se va numi Serviciul de Asistenţă Medicală Comunitară şi Spitalicească”, a declarat Costinela Georgescu.


Ea a precizat că şi până acum municipalitatea a suportat cheltuielile privind utilităţile la aceste trei spitale care în momentul de faţă nu au datorii prea mari faţă de alte unităţi medicale din Galaţi. „Cele trei spitale preluate nu au datorii sau sunt foarte mici comparativ cu ale celorlalte. La Spitalul de Psihiatrie sunt zero, la Spitalul de Copii sunt 15 miliarde de lei, dar dacă la Casa de Asigurări ar fi fondurile necesare, ar putea deconta serviciile astfel încât o mare parte dintre aceste datorii să fie plătite, iar Maternitatea are 5 miliarde datorii. Dacă ne raportăm la cele 220 de miliarde de lei pe care le are Spitalul Clinic Judeţean, atunci vom realiza că nu este foarte greu, plus că ministrul Sănătăţii a promis că va achita toate datoriile spitalelor astfel încât preluarea lor să se facă fără datorii”, a explicat Costinela Georgescu. Noul serviciu din cadrul Primăriei Galaţi are deja 134 de angajaţi, iar Costinela Georgescu a spus că va mai fi nevoie de angajarea unui număr de încă şase persoane, printre care un jurist şi un psiholog. AGERPRES