rotar_gheorghe.jpgTrei aşezăminte culturale vor fi construite în trei sate aflate în componenţa municipiului Blaj (Petrisat, Mănărade şi Tiur), investiţia totală ridicându-se, potrivit autorităţilor locale, la 3 milioane de lei.

Primarul Gheorghe Valentin Rotar, care se declară un „susţinător ferm al ideii că fiecare comunitate trebuie să aibă un centru cultural civilizat de nivel european”, a subliniat, luni, că aceste instituţii trebuie să devină, în timp, centre social-educaţional-culturale. Aşezămintele culturale vor găzdui serbări şcolare, spectacole folclorice, dar şi nunţi sau botezuri.

În cea mai mare comunitate rurală arondată municipiului Blaj, la Tiur, noul cămin cultural, construit pe amplasamentul fostului edificiu cultural, demolat în 2009, este finalizat în proporţie de 80 %, mai fiind de realizat doar câteva finisaje în interiorul clădirii. Căminul cultural din Tiur a fost proiectat să găzduiască manifestari la care să participe 400 de oameni.

Pentru căminul cultural din Mănărade, Primăria Blaj a scos la licitaţie atribuirea lucrării şi se preconizează că investiţia va fi demarată efectiv la sfârşitul lunii octombrie. Termenul de finalizare a lucrării este de 24 de luni, noul cămin urmând să aibă o capacitate de 320 de locuri.

În ceea ce priveşte căminul cultural din Petrisat, în prezent se lucrează la proiectul tehnic, urmând ca lucrarea să fie scoasă la licitaţie până la sfârşitul anului. În vechiul cămin cultural din Petrisat, localitate unde majoritatea populaţiei este de etnie maghiară, vor fi amenajate o expozitie etnografică reprezentativă pentru tradiţiile şi mesteşugurile locuitorilor din zonă şi o bibliotecă. Capacitatea noului cămin va fi de 250 de locuri. AGERPRES