Consiliul Judeţean Buzău a reluat, cu o întârziere de aproape doi ani, proiectul privind eficientizarea energetică a clădirii administrative cu o valoare de peste 13 milioane de lei, cu 3 milioane de lei mai mare faţă de anul 2021, momentul în care a fost elaborată prima documentaţie tehnico-economică.
Potrivit administraţiei judeţene, valoarea investiţiei a trebuit să fie actualizată ca urmare a modificării preţurilor din piaţă.
„În anul septembrie 2021 a fost depus proiectul ‘Eficientizare energetică a clădirii administrative C3 din incinta imobilului situat în Municipiul Buzău, B-dul N. Bălcescu, nr.48’, în cadrul programului Programul privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice, coordonat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Valoarea proiectului depus la AFM este de 10.094.996,84 lei cu TVA, din care 4.268.716,17 lei cu TVA eligibil. Contractul de finanţare a fost semnat în luna mai 2023. Având în vedere intervalul mare de timp scurs între elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi momentul implementării proiectului, în anul 2023 luna martie/aprilie valoarea proiectului a fost actualizată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, astfel: valoarea investiţiei este de 13.346.257,78 lei cu TVA din care C+M este de 8.560.483,37 lei”, informează CJ Buzău.
Proiectul de eficientizare energetică a clădirii administrative C3 se află până în data de 14 septembrie în perioada de depunere a ofertelor.
„Proiectul se află în perioada de implementare, fiind în desfăşurare etapa de achiziţii publice. Achiziţia se află in perioada de depunere a ofertelor, până pe 14 septembrie 2023. Durata de execuţie este de 6 luni pentru proiectare şi 12 luni pentru lucrări, termene care curg de la data emiterii ordinelor de începere. De asemenea, UAT Judeţul Buzău are în pregătire un număr de 4 proiecte în cadrul – Programului Regional Sud-Est 2021-2027. Proiectele vor avea ca obiective principale consolidarea şi eficientizarea unor clădiri publice de interes judeţean”, a transmis CJ Buzău.
Lucrările de eficientizare energetică vor include reabilitarea termică a clădirii, recompartimentări, finisaje şi amenajări interioare, canalizarea apelor uzate, pluviale şi a condensului, amenajarea unor instalaţii de încălzire, climatizare şi ventilaţie. Totodată proiectul se va baza pe managementul energetic building (B.M.S), un concept util în cazul gospodăririi cheltuielilor aferente unei clădiri mari prin posibilitatea de a coordona dintr-o singură locaţie toţi parametrii unei clădiri, indiferent de distanţa faţă de punctul de comandă. AGERPRES