Trei contracte pentru proiecte cu finanţare europeană de 25 de milioane de euro, semnate de primarul Nicolae Robu Timişoara

Trei noi contracte pentru proiecte cu finanţare europeană de aproximativ 25 de milioane de euro au fost semnate, marţi, între Primăria Municipiului Timişoara şi ADR Vest, acestea vizând cumpărarea a şapte garnituri de tramvaie noi, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Clinicii ORL a Spitalului Municipal şi construirea unei creşe.

“Avem depuse 66 de proiecte pe fonduri europene, care totalizează peste 490 de milioane de euro. Nu ne întrece nimeni din ţară la acest capitol, pentru că nimeni nu a trecut pragul de 400 de milioane de euro, în timp ce noi ne apropiem de 500 de milioane de euro”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, primarul Nicolae Robu.

Directorul executiv al ADR Vest, Sorin Maxim, prezent la aceeaşi conferinţă, a precizat că fiecare garnitură de tramvai va avea o capacitate de minimum 170 de locuri, că vor fi eficiente energetic şi sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilităţi.

Tramvaiele noi vor înlocui sau suplimenta garniturile vechi care circulă pe două rute “Proiectul beneficiarului prevede achiziţia a şapte tramvaie echipate cu instalaţii de aer condiţionat, încălzire prin conversie şi încălzire prin conducţie termică în scaune, dar şi un sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 de kilometri în cazul unor incidente de circulaţie, sisteme de informare a călătorilor în interior şi exterior, sisteme audio-video pentru publicitate şi de supraveghere video pentru siguranţa călătorilor, precum şi sisteme de monitorizare şi de e-ticketing compatibile cu restul flotei de vehicule aflate în exploatarea Societăţii de Transport Public Timişoara”, a explicat Sorin Maxim.

Valoarea totală a contractului este de 96,3 milioane de lei, din care aproape 80 de milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile. Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni. Municipalitatea mai are depuse alte două proiecte similare pentru alte două loturi de câte şapte garnituri de tramvai. Contractul de reabilitare, extindere şi dotare a Ambulatoriului Clinicii ORL a Spitalului Municipal Timişoara, în valoare de 10,5 milioane de lei, prevede reabilitarea parterului şi extinderea sa pe verticală, rezultând o clădire cu parter şi patru etaje în suprafaţă de aproape 900 de metri pătraţi.

În cadrul aceluiaşi proiect este cuprinsă şi dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriului. Perioada de implementare este de 51 de luni. Creşa care va fi ridicată cu fonduri europene de 7,7 milioane de lei va avea parter şi un etaj şi va trebui terminată în 28 de luni. La nivelul Regiunii Vest, prin Regio-POR 2014-2020 au fost contractate, până în prezent, 496 de proiecte, în valoare totală de 735 de milioane de euro, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 601 milioane de euro. AGERPRES