“Traversam o perioada in care vor fi cernuti agricultorii care isi pot mentine potentialul pe piata comunitara”

steriu_valeriu.jpgSustine Valeriu Steriu, Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, in interviul acordat Portalului www.AgroAliment.ro.

Acesta considera ca, in momentul de fata, pentru a se putea mentine competitivi, fermierii romani trebuie sa se adapteze si sa invete sa functioneze pe piata Uniunii Europene, lucru destul de dificil si care poate dura cativa ani.

– Domnule Valeriu Steriu, credeti ca in actualele conditii economice si sociale din Romania mai este posibila performanta in agricultura?

– Activitatea si viata fermierului sunt mai dificile decat cele ale locuitorului de la oras sau a celui angajat in alt domeniu de activitate. Acest lucru nu este valabil doar in Romania. Intrebarea dumneavoastra, pusa unui fermier, oriunde in lume, va atrage, in majoritatea situatiilor, acelasi raspuns: “Nu te poti imbogati din agricultura; viata unui fermier este mult prea grea; nu as face insa nimic altceva pentru ca asta imi place sa fac”. Asadar, performanta in agricultura este un lucru destul de dificil de realizat, insa posibil. Activitatea agricola este supusa la mult prea multe capricii climatice, logistice sau politice. Nu exista un alt sector economic nevoit sa faca fata atator probleme.
Asemanarea cu restul economiei consta insa in faptul ca cei ce reusesc sa anticipeze obstacolele si sa valorifice oportunitatile sunt cei care reusesc. As indrazni sa enumar cateva ingrediente ale unei retete de succes: sa iti asiguri un capital de lucru suficient. Nu poti face agricultura performanta fara bani; sa nu faci nici un rabat de la tehnologie; sa reusesti sa anticipezi factorii de risc, in special cei climatici; sa dispui de capacitatea de a plasa rapid productia pe piata sau sa ai capacitatea de a o stoca; sa anticipezi corect cerintele pietei interne si externe.

– Cum putem deveni competitivi pe o piata agricola precum cea a Uniunii Europene?

– In primul rand vom avea nevoie de rabdare si capacitate de adaptare. Agricultorii romani performanti au reusit acest lucru pana in 2007 jucand dupa regulile romanesti. In momentul de fata, pentru a te putea mentine competitiv trebuie sa te adaptezi si sa inveti sa functionezi pe piata UE, lucru destul de dificil pentru incept si care poate dura cativa ani. Inca nu a trecut destul timp de la aderarea Romaniei la UE pentru a putea spune ca agricultorii nostri au invatat sa actioneze dupa regulile Uniunii. Traversam o perioada in care vor fi cernuti agricultorii care isi pot mentine potentialul pe piata comunitara.

– La ce putem sa ne asteptam de la UE in domeniul agricol in viitor?

– In Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene exista in momentul de fata tendinta de a diminua sustinerea directa, prin subventii, a agriculturii in favoarea unei sustineri indirecte, pe baza de investitii prin proiecte. Dupa 50 de ani de functionare a PAC, timp in care s-au acordat foarte multe forme de subventii pentru fermieri, s-a constatat ca aceste subventii, oricat de elaborate si specifice ar fi, nu contribuie decat in mod marginal la cresterea eficientei activitatii agricole si la realizarea unei selectii a agricultorilor pe criterii de performanta. Este firesc ca se poate realiza o mai buna selectie pe criterii de performanta a beneficiarilor sprijinului, daca acestia nu doar primesc o subventie, o plata directa, ci primesc o suma de bani pe care trebuie sa o gestioneze pentru a realiza o investitie profitabila. Aceasta tendinta la nivelul UE va continua si se va accentua si pe viitor.