Trei „trasee sătmărene” şi mai multe materiale pentru promovarea judeţului Satu Mare au fost realizate de Consiliul Judeţean printr-un proiect cu finanţare europeană.

Preşedintele CJ Satu Mare, Csehi Arpad, a declarat luni, la conferinţa de închidere a proiectului „Trasee sătmărene”, că obiectivul acestuia este de a promova potenţialul turistic existent la nivelul judeţului, în scopul creşterii vizibilităţii acestuia în plan regional, naţional şi internaţional şi dezvoltării economice a factorilor implicaţi în domeniul turismului.

În cadrul proiectului au fost realizate trei trasee turistice, astfel încât să valorifice şi să promoveze potenţialul turistic al judeţului, monumentele de arhitectură, castelele, cetăţile şi tradiţiile locale. Primul traseu, intitulat „Peregrinare pe urmele timpurilor trecute”, cuprinde obiective turistice din municipiul Satu Mare (Palatul Administrativ, Turnul Pompierilor, Muzeul de Artă etc), Castelul Karolyi din Carei, Cetatea din Ardud, Castelul Vecsey din Livada, cuptoarele dacice din Medieşu Aurit, Biserica Reformată din Acâş şi altele. Cel de-al doilea traseu, „Satu Mare – izvor de sănătate”, este axat pe băile termale din Carei, Tăşnad, Beltiug, Acâş, Mihăieni, Valea Măriei, Vama şi Bixad. Ultimul traseu, intitulat „Tradiţii şi obiceiuri sătmărene” integrează obiectivele din zonele folclorice.

Au fost realizate şi o serie de materiale promoţionale, respectiv ghid turistic al judeţului, broşuri, harta judeţului cu traseele tematice etc. Valoarea totală a acestui proiect a fost de 1,029 milioane euro din care finanţarea nerambursabilă prin Fondul european de dezvoltare regională a fost de 795.000 de lei. „Promovarea turismului nu se opreşte aici. Sperăm ca în două-trei săptămâni să semnăm contractul de finanţare pentru alt proiect important: Drumul vinului sătmărean”, a declarat Csehi Arpad. AGERPRES