Training dedicat medicilor de familie organizat la Iași în cadrul programului “Spunem NU Heptatie în Moldova”

hepatita_training1.jpgMedicii de familie din Iași au participat pe 30 octombrie la primul training specializat organizat în cadrul Programului “Spunem NU Hepatitei în Moldova”. Întâlnirea s-a desfășurat în Amfiteatrul Spitalului de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași și a fost condusă de managerul Prof. Dr. Carmen Dorobăț, unul dintre inițatorii programului de educație și prevenție.

“Apreciez în mod deosebit interesul și implicarea colegilor noștri medici de familie, care și-au rupt din timpul personal și au participat la acest training dedicat hepatitelor. Este dovada clară că ei înțeleg pericolul pe care îl reprezintă pentru pacienții noștri infectarea cu virusurile hepatitice și că doar împreună vom reuși să luptăm eficient cu acest pericol. A fost o întâlnire deosebit de interesantă, în cadrul căreia dincolo de ultimele noutăți terapeutice și de testare am discutat și despre pașii concreți pe care îi vom urma în cadrul programului ‘Spunem NU Hepatitei în Moldova’ pentru a încerca să identificăm cât mai multe dintre persoanele infectate”, a declarat Prof. Dr. Carmen Dorobăț la finalul trainingului.

Întâlnirea cu medicii de familie organizată la Iași este prima de acest tip organizată în cadrul Programului “Spunem NU Hepatitei în Moldova”, dar se va repeta în cursul anului 2015 și în celelalte județe ale Moldovei.

Programul de educație și prevenție “Spunem NU Hepatitei în Moldova”a fost lansat la Iași, în luna septembrie, din inițativa Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel – Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București și a doamnei Prof. Dr. Carmen Dorobăț – managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași. Inițiativei s-au alăturat între timp instituții din domenii diferite precum: Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Consiliul Județean Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Iași, Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași, Toyota Iași, Focality și Vodafone. Programul este implementat de Oameni și Companii împreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași și Asociația Medicală “Mihai Ciucă” din Iași.

Tot în cursul lunii octombrie a fost lansată și linia telefonică “Spunem NU Hepatitei”. Sunând la 0720 222 110 puteți intra în legătură cu medici specialiști din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași. Aceștia sunt pregătiți să ofere informații relevante despre toate tipurile de hepatite, despre locurile în care vă puteți testa, despre simptome și căile de transmitere ale virusurilor hepatitice. Punctul de informare telefonică va funționa de luni până vineri, între orele 09.00 – 13.00.

Programul “Spunem NU Hepatitei în Moldova” va continua și în celelalte județe ale Moldovei cu organizarea grupurilor de lucru locale și întâlniri cu membrii administrației publice pentru obținerea susținerii acestora pentru acțiunile de prevenție și educație.