Lupta anticoruptie este o prioritate interna si trebuie sa beneficieze de tot mai multa informatie pentru a deveni eficienta si pentru a elimina acest fenomen din toate institutiile statului roman, a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, la aniversarea a 15 ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii.
Presedintele Basescu a solicitat SRI sa mareasca capacitatea de a da informatie cu privire la traficul de droguri, de armament si de persoane din zona Marii Negre. Seful statului considera ca SRI trebuie sa iasa de sub suspiciunea ca ar fi un continuator al fostei Securitati, explicand in acest mod si decizia politica pe care a luat-o, ca arhivele fostei Securitati sa fie integral transferate catre CNSAS. Seful statului a apreciat ca, pana in prezent, datorita informatiilor precise primite de la SRI, „foarte multe numiri de secretari de stat care aveau in spate grupuri de interese si erau promovati, printr-unul sau altul din partidele Aliantei”, au fost evitate.

Presedintele Basescu a afirmat ca cea mai grava problema neacoperita prin bugetul SRI este fondul de salarii, acoperit prin buget pana in luna septembrie inclusiv. In opinia sefului statului, la rectificarea bugetara vor trebui completate resursele Serviciului Roman de Informatii. Cat priveste crearea comunitatii de informare, presedintele Basescu a aratat ca in sedinta CSAT din februarie s-a stabilit ca institutiile abilitate sa elaboreze un proiect in acest sens. Seful statului este sigur ca, pana la sfarsitul acestui an, „va exista o structura comuna de colectare a informatiilor si de suntetizare a lor, acest lucru fiind o necesitate”.