basescu traian2.jpgPreşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Radio România Actualităţi, că marii furnizori de arierate din România sunt companiile de stat şi că vor exista astfel de companii care vor fi lăsate să intre în faliment.

Întrebat când vor fi stinse datoriile companiilor de stat, Traian Băsescu a precizat că este greu de spus acest lucru. „Eu nu exclud şi o spun extrem de deschis – nu exclud posibilitatea ca unele din aceste regii de stat să fie lăsate să intre în faliment. Nu s-a stabilit încă o listă, dar Guvernul, neavând posibilitatea să plătească datoriile acestor regii, va trebui să creeze posibilitatea ca firmele creditoare să vină la masa credală şi din vânzarea activelor companiei de stat să-şi acopere datoriile. Este un proces care o să apară cu certitudine. Nu mai putem tolera cangrene în economia românescă. Va rămâne o amintire faptul că Guvernul scoate din dificultate orice companie”, a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că marile regii din România au beneficiat până acum de un „management politizat şi prost” şi că ţara nu poate deveni performantă dacă, alături de sectorul privat, „nu se va înrola” şi un sector de stat eficient. „Uitaţi-vă la bilanţul lor, nu numai că nu fac profit, dar nu-şi plătesc nici furnizorii, împiedică sectorul privat. Şi atunci, dacă vedem că a mers prost în sistemul acesta, propunerea a fost hai să încercăm măcar cu o parte din companii să privatizăm managementul, să spunem că nu ne convine să privatizăm compania. Vă dau un exemplu – Hidroelectrica – vreţi să mă convingeţi că, dacă ar fi fost maganer privat la Hidroelectrica mai exista contractele pentru băieţii deştepţi?”, a spus şeful statului.

În opinia preşedintelui, un management privat la o companie de stat va avea veniturile corelate cu performanţa instituţiei, explicând că nu este vorba doar de schimbarea directorului general cu un manager, ci despre venirea unei echipe de manageri. „Dar vor fi companii de stat care vor fi lăsate sa intre în faliment. (…) Politic, decizia este clară – nu mai finanţăm ineficienţa. Finanţarea acestora se face cu bani de la pensionari, de la sănătate, de la orice nu se face cu bani tipăriţi”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a exclus din aceste companii de stat la care făcea referire Calea Ferată. „Sigur, aici nu trebuie să ne gândim la o companie cum e Calea Ferată. Calea Ferată în toată Europa are pierderi, acum se încearcă soluţii să se stingă din obligaţiile Căii Ferate la stat ca să i se elibereze resurse pentru a i se plăti furnizorii, mă refer la compania de infrastructură”, a mai spus Traian Băsescu.AGERPRES