Presedintele Traian Basescu considera ca un prefect care blocheaza o hotarare a consiliului local trebuie sa raspunda penal.
„Trebuie sa scoatem legea bunului-plac din administratia locala. Prefectul are putere extraordinar de mare asupra administratiei locale si raspundere zero. El valideaza de multe ori, daca este de aceeasi culoare politica cu majoritatea, hotarari ilegale si blocheaza hotarari legale pentru ca politic asa a hotarat el”, a declarat seful statului sambata, la reuniunea administratiei publice locale care se desfasoara la Poiana Brasov.

Traian Basescu spune ca din acest motiv prefectul trebuie sa devina un functionar neutru si sa fie constituit corpul profesional al prefectilor. „Daca se va intarzia sa il facem un functionar public neutru din punct de vedere politic pe actualul prefect si o vom face inainte de alegeri, lucrurile vor fi lipsite de credibilitate. Prefectul nu are dreptul sa mai fie cel care se interfereaza deciziilor consiliului local si modifica decizia consiliului local”, a mai spus presedintele. In opinia sefului statului, un prefect trebuie sa vegheze strict la legalitate.