basescu traian2.jpgPreşedintele Traian Băsescu a explicat, miercuri seară, într-o emisiune la postul public de televiziune, că prin modificarea Constituţiei nu se urmăreşte schimbarea tipului de republică, dar a subliniat că sunt necesare clarificări în ceea ce priveşte relaţiile dintre preşedinte, Guvern şi Parlament.
„În niciun caz intenţia mea – şi nu acesta a fost votul românilor la referendum – nu este schimbarea tipului de republică. (Formula de republică semiprezidenţială – n.r.) este soluţia corectă pentru România, dar trebuie clarificate puţin relaţiile preşedinte – Guvern, preşedinte – Parlament, Guvern – Parlament”, a afirmat şeful statului.

El a menţionat că a primit de la Guvern un proiect de modificare a Legii fundamentale, care urmăreşte punerea în aplicare a rezultatelor referendumului pentru trecerea de la parlamentul bicamenral la cel unicameral şi reducerea numărului de aleşi. „Eu, în toamna aceasta, îl voi transmite mai departe, la Parlament. Acum îl am în analiză, să fie cât mai apropiat de obiectivul referendumului, pentru că eu nu vreau să schimb sistemul de republică. Nu. Constituţia, în fondul ei, este o Constituţie bună”, a precizat preşedintele.


Traian Băsescu a susţinut că a cerut Departamentului juridic să constate toate blocajele pe care le-a generat Constituţia „prin neclaritatea formulărilor”, deoarece doreşte să transmită Legislativului un proiect care să îndepărteze neclarităţile Legii fundamentale. El a adăugat că doreşte să ţină cont şi de elementele rezultate în urma dezbaterii publice. De asemenea, preşedintele a precizat că, potrivit textului trimis Parlamentului, se vor menţine aceleaşi condiţii de dizolvare a Legislativului, dar că trebuie clarificate relaţiile dintre preşedinte şi premier, astfel încât să nu mai existe confuzii. Şeful statului a subliniat că va încerca să convingă clasa politică să fie implementat un sistem de vot „uninominal, adevărat”, fie într-un singur tur, fie în două tururi, astfel încât câştigătorul scrutinului să fie cel care obţine locul de parlamentar. AGERPRES