Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat, marţi, nemulţumit de modul în care reprezentanţii Societăţii de Construcţii Bucureşti execută lucrările la digul de protecţie a râului Siret, în satul Rotunda, comuna Doljeşti. Prezent la faţa locului, şeful statului a rămas surprins de răspunsul pe care reprezentantul societăţii l-a dat atunci când a fost întrebat de locul unde sunt utilajele.

„Acestea sunt la bază, domnule preşedinte, din cauza intemperiilor”, a spus reprezentantul firmei în ciuda faptului că afară doar ploua foarte slab.

„Domnule director… dincolo erau utilajele la lucru, să terminaţi că dacă îi prinde pe oameni primăvara cu un tronson neterminat tot îi lovesc inundaţiile. Dacă cumva nu puteţi mai bine spuneţi, spuneţi din vreme. Din vreme însemnând mâine, că ne luăm de ciuf rău. Aici am promis eu că se face digul, ce să spun domnului inginer decât succes, dar la ce am văzut mă faceţi să vă vizitez des”, s-a adresat preşedintele Băsescu reprezentantului Societăţii de Construcţii Bucureşti.


Înainte de a pleca spre localitatea Săuceşti din judeţul Bacău, Traian Băsescu i-a atras încă o dată atenţia reprezentantului acestei firme să anunţe din timp dacă nu se poate încadra în termenul de finalizare al lucrării. Fiind întrebat dacă este mulţumit de ce a văzut pe ultimul tronson de construire a digului pe râul Siret, şeful statului a răspuns: „Am să vă spun sincer, aici mi se pare că avem un risc, dar cred în ce-mi spune constructorul, că va fi gata la 1 decembrie. O să mai verific. Dincolo (pe celelalte două tronsoane de lucrări ale digului – nr.) lucrurile stau bine şi se vor termina în timp util. Au utilaje, au oameni. Şi aici mă refer la Societatea de Construcţii Hidrotehnice Iaşi. Dincoace nu sunt atât de optimist”. Şeful statului i-a cerut inginerului să meargă împreună cu el în bază pentru a vedea utilajele care sunt ferite de ploaie. În drumul către maşină Traian Băsescu l-a întrebat pe inginerul responsabil de lucrări câte utilaje sunt în bază. „Aici am vreo două utilaje, restul sunt la lucru”, a răspuns inginerul.


„M-am lămurit nu mai mergem nicăieri dar vă rog să spuneţi repede dacă nu puteţi face lucrările”, a conchis Traian Băsescu, după care s-a urcat în maşină şi a plecat spre Săuceşti, Bacău. Guvernul României a alocat 40 milioane de lei pentru refacerea şi consolidarea a 7,8 kilometri de dig de protecţie a râului Siret care să apere locuitorii satelor Rotunda şi Buruieneşti din comuna Doljeşti de inundaţii. Lucrările sunt efectuate în trei puncte simultan, două dintre acestea fiind executate de Societatea de Construcţii Hidrotehnice Iaşi şi unul de Societatea de Construcţii Bucureşti. Aceasta din urmă are de realizat 3,2 kilometri de dig din care a efectuat până acum doar 650 de metri, termenul de finalizare al lucrării fiind 1 decembrie 2010. AGERPRES