Presedintele Traian Basescu califica raportul de monitorizare al Comisiei Europene pentru Romania ca fiind unul exigent si obiectiv in acelasi timp, care mentine valabilitatea termenului de integrare in UE la 1 ianuarie 2007.
Seful statului a subliniat, dupa prezentarea la Strasbourg a raportului de monitorizare, ca documentul nu obliga Romania sa-si modifice programul de aderare, ci, dimpotriva, se poate spune ca acest raport lasa valabil termenul de integrare 1 ianuarie 2007.

„Este un raport care nu trebuie sa ne bucure, nu trebuie sa ne faca tristi. Este un raport care trebuie sa ne tina reci, sa ne tina convinsi ca putem sa ne materializam sansa de intrarea in Uniunea Europeana la1 ianuarie 2007. Raportul de tara reprezinta un ghid pentru actiunea guvernamentala, prezidentiala, pentru actiunea tuturor institutiilor statului, dar este, in acelasi timp, si un ghid pentru fiecare dintre romani”, a afirmat Traian Basescu.

”Efortul integrarii nu este numai al institutiilor statului, ci este un efort la care sunt chemati sa participe toti cei 22 de milioane de romani. Integrarea trebuie sa ne tina trezi, este un gand pentru fiecare roman in parte. Dupa 2007 urmeaza alti 2-3 ani de alte eforturi. Apoi, vor fi niste eforturi platite de poporul roman si dupa ianuarie 2007. Dincolo de sumele uriase de bani care vor veni pentru finantarea educatiei, agriculturii, cercetarii, canalizarii ori infrastructurii, vor exista si costuri ce vor trebui platite pentru integrare. Ceea ce este esential este faptul ca Guvernul a recuperat restantele impuse de clauzele de salvgardare din cele 11 stegulete rosii aratate de UE, mai ramanand doar 2”, a spus Basescu.

Seful statului a reiterat totodata necesitatea concentrarii asupra sloganului toleranta zero asupra coruptiei, ”unul dintre putinele lucruri ce ne mai ramane pentru a fi convingatori si justitia. Judecatorii, procuroriii si politistii au soarta Romaniei in propriile maini, pe care ii asigur de tot sprijinul meu”, a conchis presedintele Basescu.