Traian Băsescu: “Intenţia este să menţinem reducerea salariilor şi pensiilor până la sfârşitul anului”

basescu traian2.jpgPreşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că până la sfârşitul anului, trebuie pus la punct sistemul de asistenţă socială. ”Întrebarea care este pe buzele tuturor este până când va dura această reducere (a salariilor şi pensiilor – n.r.). Intenţia este să menţinem această reducere până la sfârşitul anului. Dar este doar o intenţie, în speranţa ca pentru bugetul anului 2011 să avem resurse”, a spus Băsescu.

Sistemul de pensii este afectat de lipsa resurselor pentru a plăti pensiile la nivelul la care ele sunt fixate acum, a mai declarat Traian Băsescu.

”Sunt şi explicaţii de ordin financiar – lipsa banilor -, dar şi explicaţii care vizează interiorul sistemului de pensii. Pentru anul acesta, bugetul de stat transferă pentru sistemul de pensii 1,7 miliarde de euro. Pentru a plăti pensiile aşa cum sunt ele acum ar trebui să transferăm (în sistemul de pensii – n.r.)) 2,2 miliarde de euro, iar România nu are această diferenţă. Ne lipsesc 500 milioane de euro pentru plata pensiilor”, a afirmat şeful statului.

El s-a referit la ”boala sistemului de pensii”, explicând că în prezent există 1,3 milioane de pensionari fără stagiu complet, 1,2 milioane de pensionari cu stagiu complet şi 906.000 pensionari pe caz de boală. ”O simplă adunare arată că numărul pensionarilor fără stagiu complet de cotizare este de 2,2 milioane, deci avem mai mulţi pensionari fără stagiul de pensionare îndeplinit decât cei cu stagiu îndeplinit.(…) Cred că orice om s-ar întreba de ce în ultimii 2- 3 ani s-a produs o creştere explozivă a numărului pensionarilor pe caz de boală”, a spus Băsescu. El a exemplificat cu situaţia din judeţul Bihor, unde 32,9% din pensionari au fost pensionaţi pe caz de invaliditate. AGERPRES