Intr-o declaratie publica facuta la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu s-a delimitat transant de esecurile actualului Guvern, punctand fiecare domeniu sensibil: sanatatea, privatizarea pietei energetice, actiunile Petrom, coruptia din vami si traficul de interese.
Dincolo de aceste reprosuri punctuale, discursul lui Basescu a adus prima delimitare publica de Coalitia aflata la guvernare. Dupa ce presedintele se delimitase initial de PUR, privit ca o „solutie imorala”, apoi de PNL, prin atacurile la adresa premierului, de data aceasta Basescu a atacat intreaga Coalitie. Basescu a reamintit ca Alianta a castigat alegerile cu un program clar de guvernare, a carui portavoce a fost chiar el, si a anuntat ca nu va tolera abaterile de la acest program.

A fost pentru prima oara cand Basescu a atacat Coalitia in intregul sau, delimitandu-se de toate derapajele actualului Guvern. Acesta este un semnal al desprinderii presedintelui de imaginea intregii Aliante. Presedintele a punctat clar acest aspect, spunand apasat ca „Guvernul are toata sustinerea mea, cu conditia sa respecte programul de Aliantei”.

Un alt semnal clar al despartirii presedintelui de Coalitie este conditia pusa pentru intalnirea solicitata de Coalitie. Basescu a spus ca „a luat nota” de aceasta solicitare, dar ca nu vrea ca intalnirea sa fie doar una de rezolvare a unor probleme de imagine. Extrem de transant, Basescu a declarat ca „aceasta intalnire trebuie pregatita, pentru ca nu sunt de acord sa avem o intalnire care sa rezolve probleme de imagine. Si, pentru ca, in acceptiunea mea, intalnirea sa fie pregatita, va trebui ca cele patru partide sa raspunda unor restante, in raport cu angajamentele Aliantei, de aceasta data, din campania electorala”.

Basescu a incheiat discursul cu un nou atac voalat la adresa Guvernului: „Va asigur ca guvernul are toata sustinerea mea, cu conditia sa respecte angajamentele pe care le-am avut in campanie pentru ca una din grijile pe care le-am avut legate de programul electoral a fost sa facem propuneri, angajamente realiste”.