amuzan_ilie.jpgStatiunea valceana Calimanesti – Caciulata atrage din ce in ce mai multi investitori, in ultimul an, oameni de afaceri sau proprietari de pensiuni si hoteluri depunandu-si actele pentru autorizatii de constructie, a declarat primarul localitatii, Ilie Amuzan.

Acesta a mai spus ca la primarie sunt in prezent in studiu 20 de dosare, in care este vorba de pensiuni si complexe hoteliere de trei si patru stele. Apropiata inaugurare a investitiei din zona Seaca, respectiv Centrul de Conventii si Expozitii, proiectul telecabinei care va urca pana pe varful Cozia, amenajarea pentru navigatie a celor doua lacuri – Turnu si Calimanesti, „toate sunt factori care contribuie la boom-ul economic ce va marca anul 2009 in istoria acestei statiuni”, potrivit primarul orasului.

Calimanesti – Caciulata are sansa de a ingloba in oferta turistica mai multe dimensiuni – turismul balnear, turismul ecumenic, turismul montan si turismul estival – la care se va adauga, in doua luni, latura economica privind incubatorul de afaceri, prin Centrul de Expozitii. „Cred ca toata lumea a auzit de izvoarele minerale din Caciulata, de procedurile de tratament, iar in acest context am inaugurat deja lucrarile la cea mai frumoasa alee a izvoarelor, prin padurea Caciulatei, cu lamapadare rustice, cu podete, o alee ca din povesti”, a precizat Amuzan.

Despre masivul Cozia, 1.700 de metri, care strajuie statiunea, nu ar fi multe de adaugat, decat faptul ca este o rezervatie naturala, un munte nu foarte greu accesibil, turistului ramanandu-i sa admire coloritul de pastel al padurii de foioase in toate cele patru anotimpuri. Cele trei lacase de cult, Cozia, Turnu si Stanisoara, sunt distincte prin istorie, prin arhitectura, prin particularitati – Cozia, cea mai veche manastire din Romania, Turnu cu acele chilii sapate in stanca, Stanisoara, izolata, dar plina de tacere si dumnezeire la poalele cascadei – invita turistii la odihna si smerenie. Oltul, rau regularizat, traverseaza orasul si ii da statiunii un pitoresc aparte.

In dreptul Calimanestiului, raul prezinta cea mai mare insula de pe firul sau – Ostrov – cu un parc si cu un schit, care in timpul lucrarilor de amenajare hidroenergetice a fost nevoie sa fie ridicat cu sapte metri. „Despre Calimenesti – Caciulata ar mai fi atatea de spus, istoria insa, aici nu s-a terminat, se poate spune ca abia acum incepe. Cei care vor sa fie contemporani cu istoria orasului de pe malul Oltului si de la poalele Coziei sa vina si sa fie actorii ei”, a conchis Amuzan.