UrbanizeHub, un start-up online global, agregator de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente și dezvoltare urbană sustenabilă, a elaborat și anul acesta așa-numitul „Îndrumar pentru Primari” și a realizat un top cu cele mai eficiente 10 primării din țară.

Topul pleacă de la un set de indicatori obiectivi, suplimentați cu o abordare subiectivă – ns-au uitat mai ales la primăriile cu realizări aparte sau inovații într-un domeniu sau altul. Conform Îndrumarului, cel mai important indicator pentru performanța unei administrații locale este forța sectorului privat. Fără un sector privat performant, nu contează cât beton și asfalt toarnă o primărie. Din păcate însă, foarte puține primării își asumă în mod direct un rol activ în dialogul cu sectorul privat. În cele mai fericite cazuri, primăriile au grijă să creeze condiții favorizante atunci când un investitor strategic anunță intenția de a veni la nivel local.

Ca atare, primul indicator la care s-au uitat a fost capacitatea de a mobiliza fonduri europene. Este indicatorul cel mai des folosit pentru a măsura proactivitatea și implicarea unei administrații locale în România, în momentul de față. Pentru a calcula acest indicator, au profitat de baza de date pusă recent la dispoziție de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Datele acestea au fost suplimentate cu date disponibile separate pe programele Interreg, ce au adus venituri adiționale importante localităților din județele de graniță.

De asemenea, start up-ul arată că datele pe fonduri europene au fost suplimentate cu o serie de alți indicatori, după cum urmează:

– PIB per cap de locuitor. Prioritatea zero pentru orice primărie ar trebui să fie un sector privat dinamic. Foarte puține primării și-au asumat un rol pro-activ în atragerea strategică a investitorilor și puține au o strategie clară de susținere a mediului privat local.
– Rata de promovabilitate la Bacalaureat. Dacă nu ști să îți pregătești generațiile viitoare, nu poți spera să performezi. Primăriile pot formal să se ocupe numai de infrastructura formală, dar în practică au mult mai multe instrumente pentru a asigura performanța în acest sector.
– Ponderea veniturilor din taxe locale în total venituri. Capacitatea unei administrații locale de a genera venituri proprii este importantă și va fi vitală atunci când volumul fondurilor europene va scădea.
– Populația la fiecare angajat din primărie. Unele primării sunt performante, altele sunt hiper-performante – mai exact, ele știu să facă multe cu puțin. Un primar bun știe să atragă oameni performanți și să îi capaciteze să livreze la un nivel înalt.
– Cheltuieli de capital. Capacitatea de a mobiliza cât mai multe venituri de la nivel local pentru investiții cheie este unul din criteriile cele mai importante pentru a măsura performanța unei primării.

Anul acesta, pe primul loc, se află municipiul Cluj-Napoca, urmat de Oradea, Reșița, Buzău, Turda, Primăria Sectorului 3 București, Brașov, Iași, Constanța și Dej.