Copacii din municipiul Sibiu au început să fie diagnosticaţi cu ajutorul unui tomograf special, cumpărat de primărie, cu 160.000 de lei, în scopul de a verifica starea de sănătate a arborilor, potrivit unui anunţ publicat pe pagina de socializare a instituţiei.

„Dacă îi vedeţi prin oraş pe colegii noştri instalând senzori şi ecrane colorate pe trunchiurile copacilor, să ştiţi că vrem să aflăm mai multe despre starea de sănătate a arborilor. La Primăria Sibiu, am recepţionat recent tomograful pentru arbori, o investiţie în valoare de 160.000 lei. Ca şi în cazul oamenilor, diagnoza arborilor se face prin ultrasunete. Tomograful se fixează pe trunchiul copacului şi astfel datele sunt colectate, în timp ce un display afişează prin culori diferitele grade de descompunere la interior. Informaţiile sunt prelucrate ulterior printr-o aplicaţie computerizată, iar în funcţie de diagnosticul primit se decid măsuri de management, personalizate pentru fiecare arbore în parte”, se arată în postarea celor de la Primăria Municipiului Sibiu.

Municipalitatea doreşte să ştie cât de sănătoşi sunt copacii, în aşa fel încât să nu pună în pericol cetăţenii. „Scopul diagnozei este acela de a face o analiză a stării de sănătate a arborelui şi a riscurilor asociate privind siguranţa populaţiei. De aceea, prioritară este verificarea arborilor aflaţi în proximitatea aleilor pietonale, a drumurilor publice, precum şi a altor spaţii cum sunt locurile de joacă şi terenurile de fitness sau sport. Vrem să ştim cât mai multe detalii despre vitalitatea arborilor din oraşul nostru, precum şi măsurile care se impun în gestionarea acestora şi de aceea, le vom controla periodic starea de sănătate, alături de studenţi şi specialişti din mediul universitar, în cadrul unui parteneriat semnat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu”, se precizează în postare. AGERPRES