Toate proiectele pe POR asumate pentru Polul de Creştere Timişoara au fost depuse spre finanţare

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a anunţat, miercuri, finalizarea procedurilor de depunere a proiectelor prin care s-a solicitat obţinerea de finanţări pe Programul Operaţional Regional pentru Polul de Creştere Timişoara. Valoarea proiectelor depăşeşte 80 de milioane de euro, depăşind suma alocată de 70,49 de milioane de euro.

“S-au pregătit 24 de proiecte, ele sunt în diferite faze de derulare, unele sunt contractate, altele sunt în stadiul de avizare la minister, iar cele care s-au depus în ultima perioadă sunt în evaluare. Practic, ne-am atins obiectivul din punct de vedere formal, deocamdată”, a declarat directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

Cele mai însemnate proiecte din acest lot, pentru Timişoara, sunt: reabilitarea pieţelor din centrul istoric al oraşului, în valoare de 53 de milioane de lei plus TVA (Pieţele Unirii, Libertăţii, Sfântu Gheorghe şi Ţarcului, precum şi 10 străzi adiacente, care vor fi reabilitate integral şi vor deveni alei pietonale), lucrările demarând în iunie, reabilitarea şi modernizarea Parcului Rozelor (1,3 milioane de euro) cu finalizare în acest an, amenajarea pasajului rutier Michelangelo (70 milioane de lei – lucrările încep în această primăvară) şi amenajarea malurilor Canalului Bega, care chiar dacă nu are o valoare financiară prea mare, prezintă un interes deosebit pentru concitadini.

Pe lângă acestea, alte proiecte vizează extinderea liniilor transportului în comun până în comunele periurbane incluse în planul metropolitan al Timişoarei. “Polul de Creştere Timişoara a primit cei mai puţini bani din ţară, criteriile de acordare s-au bazat pe gradul de dezvoltare a regiunii şi pe numărul de locuitori. Timişoara a fost considerată o zonă dezvoltată, iar la număr de locuitori, nu ne putem compara cu Prahova, unde sunt aglomerări urbane”, a declarat Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei. AGERPRES