Toate instituţiile publice din Buzău beneficiază de interpreţi în limbaj mimico-gestual

Instituţiile publice din judeţul Buzău beneficiază de serviciile a 30 de interpreţi în limbajul mimico-gestual, formaţi în cadrul unui proiect derulat de Asociaţiei ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual’.

‘Practic acoperim toate necesităţile impuse de lege, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului judeţean, la Poliţie, la Tribunal, în educaţie şi în sistemul sanitar, biserică şi în media scrisă şi video activează 30 de interpreţi autorizaţi în limbajul mimico-gestual. Ultimii 28 de cursanţi – funcţionari publici, preoţi, jurnalişti, profesori şi reprezentanţi ai Serviciului Apel Unic de Urgenţă 112 au obţinut atestatul la începutul acestei săptămâni’, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Asociaţiei ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual’, Ionica Tarău.

Asociaţia,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual’ din Buzău a implementat, timp de un an, un proiect care a avut ca scop formarea de interpreţi în limbajul mimico-gestual care să acopere o parte din necesităţile persoanelor cu deficienţe de auz şi comunicare.
Potrivit sursei citate, Asociaţia intenţionează să continue proiectul pentru ca de astfel de serviciile translatorilor să beneficieze toţi surzii din România.

‘Ţara noastră a făcut primii paşi în pregătirea în limbajul mimico-gestual, din câte cunosc, în acest moment, doar Buzăul se află la standarde europene, cu interpreţi în toate instituţiile publice. Proiectul va continua pentru ca toţi surzii din România să aibă acces la serviciile publice’, a mai declarat Ionica Tarău.
În judeţul Buzău sunt înregistrate peste 700 de persoane cu deficienţe de auz şi comunicare. AGERPRES