Contractele încheiate de către Primăria Capitalei şi de instituţiile subordonate Municipalităţii vor fi publicate pe paginile web proprii, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în şedinţa de pe 2 iunie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Mai exact, în termen de 60 de zile de la aprobarea hotărârii, PMB şi instituţiile subordonate CGMB vor publica pe paginile proprii, într-o secţiune dedicată, accesibilă prin legătură directă cu prima pagină, toate contractele încheiate în anul 2021.

În termen de şase luni, PMB şi instituţiile subordonate CGMB vor publica toate contractele încheiate în perioada 2018-2020.

De la data adoptării hotărârii, PMB şi instituţiile menţionate vor publica fiecare contract pe paginile web proprii în termen de zece zile de la semnarea acestuia.

Potrivit referatului de aprobare, semnat de consilierul municipal USR PLUS Ştefania Petre, în urma aplicării acestor prevederi, locuitorii oraşului vor putea verifica în mod direct, prin accesarea paginilor web ale instituţiilor, dacă banii proveniţi din taxele lor sunt cheltuiţi eficient.

„Gradul de transparenţă pe care ni-l solicită apăsat cetăţenii, de ani de zile, este de 100% şi nu există niciun motiv pentru care administraţia să nu procedeze la îndeplinirea acestei cerinţe”, a precizat ea.

În raportul de specialitate, Direcţia Generală Achiziţii Publice arată că în perioada 2018-2020 la nivelul PMB au fost încheiate în total 3.196 de contracte. Totodată, se propune un termen de 12 luni pentru publicarea acestora, menţionându-se că şase luni reprezintă o perioadă scurtă pentru instrumentarea a peste 3.000 de contracte sub aspectul prelucrării datelor cu caracter personal sau al informaţiilor confidenţiale. AGERPRES