Toate achiziţiile publice din judeţul Harghita sunt disponibile pe o platformă online dezvoltată de Consiliul Judeţean, cu rolul de a creşte transparenţa şi de a reduce birocraţia. Site-ul http://achizitiipublice.judetulharghita.ro/ a fost dezvoltat de specialiştii Consiliului Judeţean, nu a implicat nici un fel de costuri şi reprezintă o îmbunătăţire a platformei www.cumpararidirecte.investinharghita.ro, care a fost lansată anul trecut şi care a fost premiată în cadrul unei gale dedicată administraţiei publice, fiind considerată cea mai bună practică în domeniul aplicării tehnologiei moderne în administraţia publică.

Dacă iniţial, pe această platformă, erau publicate doar procedurile de cumpărări directe ale Consiliului Judeţean şi instituţiilor subordonate, acum se pot obţine informaţii şi despre achiziţiile publice.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare a Judeţului Harghita, Lukács Zoltán Levente, a declarat într-o conferinţă de presă că este vorba de achiziţiile de servicii în valoare mai mare de 30.000 de euro, respectiv lucrări în valoare mai mare de 100.000 de euro.

Pe lângă faptul că este un site de informare, cei care se înscriu gratuit pot primi informări privind procedurile de achizii publice sau cumpărări directe, sub formă de newsletter, conţinutul platformei fiind structurat în 16 categorii. De asemenea, se dezvoltă o aplicaţie care va face posibilă accesarea site-ului şi de pe telefonul mobil şi există intenţia ca, în scurt timp, să fie publicate pe platformă şi executările silite din judeţ.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Harghita a adăugat că, în afară de achiziţiile publice şi cumpărările directe publicate de CJ Harghita şi agenţiile subordonate acestuia, se va lua legătura şi cu consiliile locale pentru a publica pe această platformă achiziţiile pe care le derulează.

Lukács Zoltán Levente a explicat că site-ul oferă şi suport tehnic, în sensul că, vizitatorii sunt îndrumaţi, prin intermediul meniului ‘Întrebări frecvente’, în legătură cu modul de înregistrare, de încărcare a informaţiilor sau de vizualizare a achiziţiilor publice.

La rândul său, Barabás Csaba, director în cadrul cabinetului preşedintelui consiliului judeţean şi purtător de cuvânt al instituţiei a menţionat că se doreşte ca prin îmbunătăţirea acestei platforme să se reducă birocraţia, să crească transparenţa publică şi să fie impulsionat mediul antreprenorial.

Pe platforma iniţială, lansată în luna mai a anului trecut şi destinată cumpărărilor directe, au fost publicate peste patru sute de anunţuri, site -ul a fost vizitat de 25.796 de ori şi a generat 72.000 de newsletter-uri. AGERPRES