Tîrgu Bujor şi proiectele inteligente pentru un mediu curat

Una dintre cele mai vechi aşezări atestate arheologic din România, Tîrgu Bujor, se întinde pe cursul pârâului Chineja, pe malurile căruia “dansează” graţioasă salcia, acompaniată de plopii falnici. Despre oraşul situat în partea central-estică a judeţului Galaţi, la 55 km distanţă de municipiul Galaţi şi la 55 km distanţă de municipiul Bârlad, există dovezi de atestare a locului din urmă cu circa 12.000 de ani î.Hr.

În prezent, la dezvoltarea locală a comunităţii participă cei 9.000 de locuitori, în timp ce viticultura, vinificaţia, agricultura şi creşterea animalelor sunt principalele ocupaţii în zonă. Cât priveşte zona de “Smart City”, autorităţile din Tîrgu Bujor au reuşit să dezvolte proiecte ambiţioase, ce se traduc astăzi într-un mediu mai curat şi servicii mai eficiente pentru “tîrgbujoreni”.

La ora actuală, pe raza oraşului Tîrgu Bujor există 2.338 de gospodării şi 2.805 locuinţe, iar principalele ocupaţii ale locuitorilor săi sunt: viticultura, vinificaţia, agricultură şi creşterea animalelor. De altfel, în oraş există şi o staţiune de cercetare-dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie. În acest context al dezvoltării locale, autorităţile au demarat încă din 2008 o serie de proiecte, cu scopul de a schimba mentalităţile şi modul de viaţă al locuitorilor micuţei urbe.

Unul dintre cele mai importante proiecte ce poate fi trecut pe lista iniţativelor “Smart” este Staţia de compostare a deşeurilor. Prin intermediului acesteia, s-a eliminat posibilitatea de poluare a apelor subterane şi de suprafaţă, s-au micşorat efectele asupra calităţii aerului şi solului şi s-a micşorat posibilitatea de răspândire haotică a deşeurilor din mase plastice, hârtie sau alte deşeuri uşoare. În plus, s-au eliminat focarele de apariţie a unor boli şi disconfortul cetăţenilor. Investiţia derulată prin proiectul destinat promovării unui mediu mai curat pentru locuitorii din Tîrgu Bujor s-a ridicat la peste un milion de euro, iar finanţarea a fost acoperită din fonduri europene.

Practic, prin staţia de compost din Tîrgu Bujor, produsele rezultate sunt folosite cu bune rezultate în agricultură. În plus, s-au creat 15 noi locuri de muncă. Totodată, prin acest proiect s-au achiziţionat utilaje specifice cum ar fi: separator metale, utilaj întoarcere compost, sită rotativă, buldoexcavator, benzi transportoare, tocător crengi. Staţia de compostare este dotată cu hală de compostare, incintă betonată, staţie de epurare proprie, sala de mese, grupuri sanitare şi centrală termică.

Un alt proiect inteligent a vizat colectarea şi transportul deşeurilor municipale din oraşul Tîrgu Bujor şi colectarea selectivă a deşeurilor. Finanţarea s-a făcut din partea Uniunii Europene, şi a avut valoarea de 378.000 de euro. Prin acest proiect s-au construit încă 32 de platforme betonate, pe lângă cele 32 de containere de 1.100 litri, 800 de pubele de 120 litri, un office pentru muncitori, un încărcător frontal de 2 mc şi un autotransportator DAF cu compactor de 16 mc.

Datele oficiale ale Primăriei din Tîrgu Bujor arată că, pe segmentul IT&C a fost derulat proiectul “Economia bazată pe cunoaştere”. În urma finalizării acestuia şi cu fonduri guvernamentale, au fost dotate cu computere de ultimă generaţie mai multe instituţii de învăţământ, precum Grupul Şcolar Eremia Grigorescu şi Şcoala Gimnazială Grigore Hagiu, dar şi Biblioteca orăşenească Grigore Hagiu, respectiv Primăria oraşului. Odată cu implementarea proiectului, a fost înfiinţat Punctul de Acces al Publicului la Informaţie.

Pe principiul “Comunitate mică, ambiţii mari”, oraşul Tîrgu Bujor se pare că urmează drumul unei dezvoltări sustenabile, susţinute şi sigure. Planurile şi proiectele investiţionale dorite şi gândite de către autorităţi cu scopul de a crea un confort celor care contribuie la bugetul local, prin taxele şi impozitele pe care le achită, sunt în plină desfăşurare.

Conceptul “Smart City”, ce se traduce nu doar prin inovaţie în IT şi tehnologie, ci şi prin ideea de trăi într-un loc prietenos cu mediul, a bătut şi la uşa oraşului Tîrgu Bujor. Şi lucrurile sunt la stadiul de… “to be continued”. AGERPRES