“Tinta IT Group este mentinerea sub control a surselor de infectii din spitale”

bantea_eugen.jpgAfirma Eugen Bantea, Project Manager in cadrul Departamentului Spitale, IT Group, intr-un intrviu pentru portalul MedicalManager.ro.
Domnule Eugen Bantea, spuneti-ne, in primul rand, cateva cuvinte despre activitatea companiei IT Group.

– Compania activeaza pe piata din Romania si a tarilor limitrofe in calitate de furnizor de camere curate clasele 100-100.000. Ne-am impus pe piaţa din Romania prin implicarea cu profesionalism in ceea ce facem, oferind un pachet complet de servicii, adaugand plus-valoare investitiilor clientilor prin controlul precis al parametrilor ce conduc la succes: calitate, valoare, timp, flexibilitate si managementul riscurilor.

Oferim lucrari la cheie si punem la dispozitia clientilor nostri servicii de pre-vanzare (consultanta si asistenta, studii-parteneriate, proiectare- parteneriate) si servicii post-vanzare (montaj camere curate, validare, service garantie si post garantie).
Compania IT Group are o vasta experienta in domeniu, beneficiind de un colectiv de specialisti cu background semnificativ in realizarea proiectelor integrate, fie ca este vorba de clinici sau de spitale. Am realizat deja proiecte integrate in Franta si Austria, fiecare proiect avand in vedere specificul beneficiarului si cerintele acestuia, atat cand au fost modernizate spitalele sau clinici existente, dar si atunci cand au fost realizate institutii medicale noi.
IT Group este membru al Comitetului Tehnic de Standardizare pentru Camere Curate, Membru fondator al Asociatiei Romane pentru Studiul, Prevenirea si Controlul Contaminarii.

Ceea ce este reprezentativ pentru noi este faptul ca produsele noastre sunt singurele certificate in Romania pentru utilizarea in domeniul camerelor curate (prin legea 10/1996- Calitatea in Constructii). In acelasi timp, oferim si 10 ani de garantie pentru camerele curate realizate de specialistii nostri.

– Cum credeti ca este perceput de catre romani conceptul de “Camera curata”? Exista o legislatie pe care va puteti baza in acest sens?

-Conceptul de “camera curata” este relativ nou (in special in Romania), dar isi are totusi radacinile in incercarile – mai vechi de 100 de ani – de a controla sursele de infectii in spitale. S-a urmarit reducerea, chiar absenta, particulelor purtatoare de microbi. Pe parcursul anilor, domeniile de aplicabilitate a camerelor curate s-au diversificat, tinand pasul cu tehnologiile moderne.

In acceptiunea de astazi, putem defini aceasta notiune ca:

– o camera in care concentratia de particule din aer este controlata si care contine una sau mai multe zone curate (SUA – Federal Standard 209E);

– o camera in care concentratia de particule din aer este controlata si care este construita si utilizata in asa fel incat introducerea, generarea si retentia de particule sa fie minima, iar parametrii relevanti (temperatura, umiditate si presiune) sunt deasemenea controlati (EUROPA – ISO 14644-1).

In prezent in tara noastra sunt in vigoare unele acte normative care reglementeaza proiectarea unitatilor medicale si anume NP 015-97 (Normativ privind proiectarea si verificarea constructiilor spitalicesti si a instalatiilor), Ordinul 914/2006 pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie să le indeplineasca un spital in vederea obţinerii autorizatiei sanitare de funcţionare, Instrucţiuni tehnice de proiectare si executare privind organizarea camerelor curate utilizate in domeniul sanatatii (spitale, laboratoare si industria farmaceutica) – INDICATIV C 253/0-94.

IT Group este de curand membru al Asociatiei Romane pentru Preventia, Studiul si Controlul Contaminarii (RACC) si cautam sa contribuim in mod substantial la conceperea unui cadru legislativ coerent si unitar in acest domeniu.

– Ati mentionat ca si arie de interes pentru IT Group domeniul medical. Ce fel de servicii si echipamente oferiti clientilor din acest domeniu?

– Cele mai raspandite domenii de utilizare a camerelor curate sunt: industria farmaceutica, alimentara, electronica, dar cea mai importanta este utilizarea in unitatile spitalicesti. Criteriile de igiena si asepsie, specifice unitatilor spitalicesti, sunt determinate de alegerea solutiilor functionale si tehnologice, atat pentru intregul spital, cat si pentru fiecare dintre sectoarele si compartimentele medicale. La nivelul de ansamblu al unitatilor sanitare, camere curate sunt: sali de operatii, terapie post-operatorie, tratament arsuri, asistenta medicala pentru nou-nascuti si prematuri, laboratoare: chimie, biochimie, virusologie, culturi celulare, preparare vaccinuri, control.

– Cum preconizati ca va evolua acest domeniu in viitorul apropiat?

– Tinand cont de necesitatile de dezvoltare a tarii noastre si, in general, a zonei Europei centrale si de rasarit, preconizam ca vor creste solicitarile de a concepe si realiza proiecte de unitati medicale la standarde moderne, atat in domeniul de stat dar si in cel privat. Mai ales ca acum putem sa oferim o gama cat mai larga de servicii si produse necesare in domeniul medical (mobilier medical, echipamente, etc), inclusiv posibilitatea realizarii proiectelor de unitati medicale la “cheie”, integrate, astfel incat sa crestem gradul de satisfactie al beneficiarilor nostri.