Primaria Municipiului Timisoara a realizat Hartile strategice de zgomot pentru traficul rutier, trafic feroviar si tramvaie, aeroport si pentru zgomotul produs de unitatile IPPC (unitati care pot produce impact major asupra mediului) din municipiul Timisoara.

Intocmirea hartilor de zgomot a fost necesara pentru a cunoaste zonele cele mai intens poluate din punct de vedere fonic si numarul persoanelor afectate de zgomot. Realizarea acestora a scos in evidenta faptul ca zgomotul produs de traficul rutier este cel care perturba in cea mai mare masura sanatatea locuitorilor de pe raza municipiului Timisoara, motiv pentru care se impune a fi luate masuri de reducere a zgomotului pentru minimizarea efectelor asupra populatiei.

Depasirea valorilor limita este cauzata in principal de:

– cresterea numarului de autovehicule aflate in circulatie,

– gradul avansat de uzura a unora dintre acestea;

– lipsa centurii ocolitoare pentru traficul greu.

Dupa realizarea Hartilor de zgomot au fost intocmite Planurile de actiune care cuprind masurile preconizate a fi luate pentru reducerea zgomotului ambiental, in special in zonele unde exista depasiri semnificative, in scopul protejarii sanatatii umane si a conservarii zonelor linistite, fiind necesar in acest sens si monitorizarea permanenta a acestor zone.

Dintre masurile cuprinse in Planurile de actiune amintim:

– devierea unei proportii mai mari a traficului rutier de transit pe trasee noi – centura;

– despartirea traficului local si transit;

– extragerea traficului de transit din centrul si coloniile orasului;

– dezvoltarea transportului public;

– dezvoltarea unor retele de parcare pus in concordanta cu reteaua de transport public;

– asigurarea mijloacelor de transport bine amortizate;

– extinderea semnificativa a trotuarelor in centrul orasului;

– rezolvarea parcarilor pe plan municipal.

O alta metoda de reducere a zgomotului, care poate fi aplicata intr-un timp mai scurt, o constituie montarea de panouri fonoabsorbante mai ales de-a lungul principalelor artere de circulatie ce penetreaza municipiul Timisoara (Calea Lugojului, Calea Aradului, Calea Sagului), precum si in zonele unde poluarea fonica depaseste valorile maxime admise (gradinite, scoli).

dupa cum mentioneaza primarul Gheorghe Ciuhandu, aceasta metoda a fost deja pusa in aplicare pe Calea Aradului, nr.56, in dreptul ,”Grupului Scolar Agricol Iulian Dracea”, realizandu-se astfel un Program pilot intr-o zona in care poluarea fonica, conform hartilor de zgomot pentru traficul rutier, depaseste valorilor maxime admise cu mai mult de 10 dB.

Barierele fonice amplasate in aceasta locatie sunt 18 panouri de 15 mm grosime / 2050 mm latime / 3050 mm inaltime, confectionate din material plastic (plexiglas), montate pe structura metalica zincata in profil H cu soclu armat din beton. Pe langa buna izolare fonica, au o rezistenta mare la impact (caracteristica extrem de importanta in cazul delimitarii cailor de acces rutier), nu necesita intretinere, iar in caz de incendii nu permit propagarea focului, avand astfel proprietati ignifuge, sunt foarte usoare, putand fi pozitionate si pe poduri, pasarele sau alte zone de interes public.