Timisoara redevine orasul trandafirilor

parcul rozelor_tm.jpgMunicipalitatea Timisoara a desemnat data de 28 mai Ziua Trandafirului si va prezenta joi proiectul de reamenajare a Parcului Rozelor.

“Vrem sa reinviem renumele de altadata al Timisoarei, acela de oras al trandafirilor, ceea ce ar putea deveni si un punct de atractie turistica. Toti concitadinii vor putea asista, astazi, la o demonstratie de altoire iar Primaria va prezenta proiectul de reamenajare a Parcului Rozelor”, a declarat edilul-sef Gheorghe Ciuhandu.

Fostul Rozariu al Reginei Maria, actualul Parc al Rozelor din municipiul Timisoara, isi va recapata astfel farmecul dupa aproape 130 de ani, printr-o investitie de aproape un milion de euro, pe care municipalitatea ii va aloca reabilitarii acestui spatiu. Intr-o prima faza, administratia s-a angajat, anul trecut, in elaborarea unor studii de fezabilitate privind renovarea Parcurilor Rozelor, Botanic si al Poporului, investitie ce se ridica la peste trei milioane de euro, suma necesara pentru reabilitarea din temelii a acestora.

Bazele Rozariului au fost puse la 19 iulie 1891, cu prilejul unei mari expozitii industriale, agrare si comerciale, cand trebuia gasit un spatiu de expunere a tuturor produselor. Potrivit monografiei Timisoarei, autoritatile au identificat acest spatiu liber, de 90.000 de metri patrati, de la marginea Cetatii, intre Parcul Fabric (vechiul Coronini) si Parcul Central (Scudier). Aici, celebrii arhitecti Wilhelm Muhle si Franz Niemetz au amenajat imensa gradina, in stil francez si englez. Frumusetea parcului l-a adus aici si pe imparatul Franz Josef I, care, la 16 septembrie 1891, a ramas impresionat de aranjamentele florale.

In perioada interbelica, acest parc a devenit cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, avand plantate peste 1.400 de soiuri de trandafiri. In 1934, gradina a primit numele de Parcul Rozelor, femeile bogate din oras aducand, pe banii lor, cele mai frumoase varietati de trandafiri din Europa, America ori Asia. Tot atunci, s-a construit si un teatru de vara, functional pana astazi. Cativa ani mai tarziu, in 1942, parcul a devenit Rozariul “Regina Maria”. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Rozariul a fost distrus, fiind readus la viata dupa 1965, sub numele de Parcul Trandafirilor.