ciuhandu_gheorghe_2008.jpgConsilierii locali au adoptat, marţi, bugetul municipalităţii pe acest an, care este de aproape 650 de milioane de lei, cu 70.000 de lei mai mic faţă de cel din anul precedent.

„Bugetul este mai prost decât mi-aş fi dorit, pentru că sunt greutăţile pe care le cunoaşte toată lumea. Sperăm să mai primim pe parcursul anului fonduri pentru termoizolarea blocurilor şi subvenţii pentru gigacalorie. Atunci, vom face rectificări. Am alocat 20% din suma pentru investiţii, dar, în caz de forţă majoră, o să studiem piaţa şi s-ar putea să luăm un credit de 30 de milioane de lei, tot pentru investiţii”, a declarat edilul-şef, Gheorghe Ciuhandu.

Din veniturile ce se vor colecta la buget, peste 8,3 milioane de lei vor fi alocaţi pasajului din Calea Şagului, aflat într-un avansat stadiu de degradare, pentru consolidarea podului peste calea ferată, astfel încât, până la finele anului, lucrarea să se poată finaliza. Pasajul are o importanţă regională şi naţională, acesta asigurând traversarea căii ferate de legatură pe relaţiile Timişoara – Belgrad şi Timişoara – Reşiţa.

Pentru reabilitarea pieţei agroalimentare “Josefin”, cea mai mare din oraş, municipalitatea a alocat 3 milioane de lei. Edilii au prevăzut o amplă modernizare a locaţiei, astfel, comerţul cu animale mici, care se desfăşoară aici, în prezent, va fi mutat în locaţia din Piaţa Bălcescu. Strada I. Văcărescu, unde se află Piaţa “Josefin”, va fi eliberată integral de construcţii, se va redeschide circulaţia rutieră şi va fi amenajată o parcare supraterană ce va deservi atât clienţii, cât şi locuitorii zonei. În plus, zona construită cuprinde o clădire cu două etaje, destinată comerţului cu amănuntul, parţial acoperită, parţial cuprinsă sub clădire. De asemenea, se prevede construirea unei clădiri cu două etaje, unde se va desfăşura comercializarea produselor din carne şi peşte, lactate, flori, chioşcuri şi alte spaţii comerciale. La parterul clădirii şi pe parcelele adiacente, vor fi instalate mese pentru legume-fructe.

Cota de participare a Primăriei la reabilitarea Bastionului Therezia este de 2,5 milioane de lei, iar 1,3 milioane de lei ar putea fi cheltuiţi pentru consolidarea podului de la Uzina de Apă din cartierul Fabric. Peste 1,2 milioane de lei au fost votate de consilieri pentru realizarea mai multor studii şi proiecte, între care: documentaţiile ce se referă la lărgirea unor pasaje şi străzi şi expertiza Podului Michelangelo.

La capitolul Transporturi, sunt prevăzute sute de mii de lei pentru reabilitarea liniilor de tramvai în mai multe zone urbane şi pentru cumpărarea a 30 de autobuze cu burduf (în valoare de un milion de lei), pentru tramvaie folosite şi tramvaie noi (2 milioane de lei). În acest an, Primăria nu va aloca niciun leu pentru lucrări la Stadionul “Dan Păltinişanu”, dar a prevăzut 190.000 de lei pentru documentaţia şi proiectul tehnic care vizează reabilitarea faţadei, a intrărilor, sonorizarea, climatizarea şi extinderea Sălii de sport “Olimpia”.

Pentru ridicarea unei clădiri educaţionale în Parcul Zoologic sunt prevăzuţi 1,5 milioane de lei, iar pentru reamenajarea Parcului Poporului, 930.000 de lei. Reamenajarea Parcului Rozelor va beneficia de 100.000 de lei, tot atât pentru Parcul Justiţiei şi Grădina Botanică. Parcul Copiilor a primit, pe hârtie, 4,5 milioane de lei, din care 3 milioane provin de la bugetul local şi 1,5 milioane de lei din fondul de rulment. AGERPRES