Timişoara s-a lansat oficial în cursa pentru obţinerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană (CCE) 2021 în cadrul unui eveniment care a avut loc la finele lunii decembrie la Opera Naţională Română din oraşul de Bega.

În discursul său, primarul Nicolae Robu a argumentat multitudinea de valenţe ale oraşului care crede că îndrituiesc o asemenea aspiraţie. „În primul rând, Timişoara este un oraş al multiculturalităţii, al multietnicităţii, al multiconfesionalităţii, al diversităţii în general. În acest areal s-au cumulat în lungul istoriei valori aduse de fiecare grup cu specificitatea sa. În acest oraş, oamenii au trăit în toleranţă deplină unii faţă de alţii, respectându-şi diferenţele şi apreciindu-şi fiecare celuilalt tot ce avea”, a spus primarul.

Potrivit edilului-şef, dincolo de aceste valori ale oraşului, Timişoara este un centru cultural puternic, cu o agendă culturală importantă, instituţiile culturale ale oraşului nu sunt puţine şi sunt de valoare apreciabilă.

„Timişoara este unul dintre cele mai mari centre universitare din România şi, totodată, un centru universitar cu o bună recunoaştere internaţională. Este un puternic centru economic. Este un oraş plăcut, un oraş în care localnicilor şi vizitatorilor le face plăcere să trăiască, să vină, să-şi petreacă, în parte sau în totalitate viaţa. Timişoara are un patrimoniu de clădiri istorice deosebit”, a subliniat primarul.

Nicolae Robu a punctat şi verigile slabe, care se referă la faptul că acest patrimoniu de clădiri istorice trebuie reabilitat pentru că starea în care aceste superbe clădiri se află nu poate mulţumi pe nimeni. „Infrastructura urbanistică a oraşului este una care nu mai corespunde standardelor actuale şi trebuie modernizată de urgenţă. Noi, toţi cei care am hotărât să asumăm această candidatură, suntem conştienţi de câte avem de făcut pentru ca această candidatură să se finalizeze printr-o reuşită. Credem în potenţialul nostru şi în capacitatea de a pune în practică, de a efectiviza acest potenţial”, a afirmat edilul-şef.

Nicolae Robu a accentuat viziunea asupra posturii de CCE a Timişoarei, ca fiind una extrem de complexă. Astfel, Timişoara trebuie să se reprezinte în aceea postură nu numai pe sine însăşi, ci judeţul, regiunea, euroregiunea şi, bineînţeles, România. „Vrem să ne facem temele noi, aici, în Timişoara, dar îndrăznim să sperăm şi o facem cu toată convingerea că avem în ce spera, că vom avea susţinere la nivel judeţean, la nivel regional, la nivel euroregional, la nivel naţional şi la nivel european, vorbind la modul general”, a adăugat Robu.

În încheiere, Nicolae Robu a subliniat că deşi se poate spune că în Timişoara a existat un puls cultural sănătos, o agendă culturală remarcabilă, va trebui ca deja din 2013 şi, apoi, în toţi anii care urmează, această agendă culturală să devină mult mai bogată şi formată din evenimente mult mai consistente, de mult mai mare sonoritate decât cele de până acum.

La evenimentul de la Opera Naţională Timişoara a participat un număr foarte mare de persoane selecte din mediul cultural, academic, economic, ştiinţific, medical, diplomatic român şi internaţional (reprezentând, printre alte ţări: Austria, Germania, Serbia, Ungaria, Slovenia, Franţa), care vor deveni emisari ai susţinerii candidaturii Timişoarei la titlul de CCE 2021 în Europa. AGERPRES