Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat că municipiul nu a pierdut drastic din populaţie, în condiţiile în care datele recensământului efectuat anul trecut indică un număr de 251.000 de locuitori faţă de 319.000 înregistraţi în 2011, iar bugetul oraşului nu va fi afectat în urma acestor rezultate.

Fritz a făcut aceste afirmaţii după ce prefectul de Timiş, social-democratul Mihai Ritivoiu, a spus că Primăria Municipiului Timişoara (PMT) este responsabilă de „pierderea” a peste 68.000 de locuitori, din cauză că nu a angajat suficienţi recenzori.

Primarul a explicat că Timişoara nu a pierdut locuitori şi că municipiul nu va fi afectat financiar pe baza scăderii numărului populaţiei relevate de sondaj, întrucât banii vin din sumele defalcate din veniturile firmelor active.

„La finele anului trecut, în bazele de date ale Evidenţei Populaţiei din Timişoara, populaţia municipiului era de 309.000 de locuitori care au domiciliul sau reşedinţa în Timişoara. Poate că unii dintre ei, între timp, trăiesc altundeva. În acelaşi timp, ştim că sunt mulţi oameni care nu şi-au făcut reşedinţa sau domiciliul, dar care stau în Timişoara. Este evident că populaţia reală în Timişoara este cel puţin la fel de mare ca în urmă cu 10 ani. Acest lucru se vede din faptul că avem o presiune crescută pe infrastructura şcolară, avem în fiecare an aproape 1.000 de elevi în plus. Avem în fiecare an înmatriculări auto în plus, avem o presiune crescută pe spitale. Fiecare resimte presiunea din trafic, după Bucureşti avem cele mai mari investiţii imobiliare, cu creştere a apartamentelor în Timişoara. Pentru toţi cei care trăiesc în Timişoara este evident că populaţia noastră nu este în scădere”, a argumentat primarul Dominic Fritz.

Edilul a anunţat că a luat act de faptul că rezultatul acestui „recensământ ratat” a dat o cifră de 251.000 de locuitori pentru Timişoara, dar nimeni nu poate spune cum a apărut această cifră. Fritz a cerut o transparentizare clară a datelor rezultate, cum s-a ajuns la numărul oamenilor care s-au auto-recenzat ori au fost recenzaţi direct de către recenzori.

„Eu cer transparentizarea datelor pentru încrederea oamenilor în acest proces de recensământ. Par să circule mai multe dezinformări; banii pe care noi îi primim din bugetul de stat sunt din impozite defalcate, din impozitul pe venit, adică 63% din câştigul unui timişorean într-o firmă cu sediul în Timişoara ne revine nouă, municipiului, pe baza contractelor de muncă. La fel, pentru elevi primim banii per capita, deci nu ne scad veniturile în urma acestui recensământ. (…). O consecinţă

reală (a recensământului, n.r.) ar putea fi că există nişte praguri pentru alocare de personal, câţi oameni putem angaja în primărie şi câţi poliţişti locali. Dar aceste praguri sunt subiective şi pot fi oricând schimbate de Guvern. Pe hârtie, toate oraşele mari din România au pierdut populaţie, dar în realitate ştim că zonele metropolitane au crescut şi presiunea pe oraşe a crescut. Aştept ca împreună

cu ceilalţi primari din Asociaţia Municipiilor din România să vedem ce ajustări trebuie să facem la aceste praguri. Dar pe partea de bani nu există acum o consecinţă imediată”, a spus Fritz.

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, face responsabilă Primăria Timişoara pentru faptul că rezultatele recensământului desfăşurat anul trecut indică o scădere a populaţiei municipiului cu 21,4% faţă de precedentul recensământ din 2011, ceea ce va avea ca urmări, între altele, alocarea unui buget mai mic decât până acum, dar şi mai puţini poliţişti locali.

Mihai Ritivoiu a declarat că Primăria Timişoara nu a reuşit să angajeze suficienţi recenzori, rămânând nerecenzate 23% dintre sectoarele municipiului. „Avem rezultatele finale ale recensământului de anul trecut. Situaţia este sumbră. În decembrie s-au anunţat rezultatele naţionale şi judeţene, iar atunci am aflat că Timişul a pierdut 33.007 locuitori, ajungând la o populaţie de 650.533 de persoane. Cea mai dramatică veste de azi ţine de Timişoara. Oraşul a scăzut cu 68.440 de locuitori (21,4%) faţă de anul 2011. Din 319.279 persoane am ajuns 250.489. Consider conducerea Primăriei Timişoara responsabilă de această scădere. Vă dau o singur indicator: recenzorii angajaţi de primărie aveau de recenzat 341 de zone. 80 dintre ele nu au fost recenzate, pentru că Primăria Timişoara nu a reuşit nici măcar să angajeze pe bani frumoşi aceşti recenzori. Aşadar, 23% din sectoarele Timişoarei nu au fost recenzate. Scăderea populaţiei este de 21,4%. Faceţi voi legătura. Din păcate, aceasta înseamnă bani mai puţini de la buget, mai puţină Poliţie Locală şi multe alte servicii care se vor reduce. Îmi pare rău că demersurile şi solicitările mele publice de anul trecut, inclusiv pentru angajarea ca recenzori a elevilor sau profesorilor în vacanţă, nu au fost ascultate”, a detaliat prefectul Mihai Ritivoiu. AGERPRES