Timiş: foarte multe proiecte eligibile au rămas fără finanţare structurală pentru că nu mai sunt bani

Foarte mulţi primari care au depus proiecte cu finanţare din fonduri structurale şi care au fost declarate eligibile, nu pot demara aceste proiecte deoarece s-au epuizat banii respectivi.

Edilii timişeni s-au plâns miercuri, în cadrul unei întâlniri cu prefectul şi reprezentanţii unei bănci româneşti disponibilă să ajute administraţiile locale în obţinerea cofinanţării pentru accesarea fondurilor structurale, că sunt acuzaţi, paradoxal, că nu reuşesc să atragă fonduri unionale pentru dezvoltarea infrastructurii, acuzând la rândul lor de birocraţie excesivă autorităţile judeţene şi naţionale, dar şi pe cele europene.

‘Când dai un ban, vrei să ştii pe ce îl dai. Dacă spui că este birocraţie când este vorba despre rapoarte de monitorizare, nu sunt de acord cu primarii noştri. România este la primul ciclu de Program Naţional de Dezvoltare (PND) şi se pare că, atunci când a fost întocmit, acest PND a pus ţinte care, pentru unii sunt foarte importante, iar pentru alţii, mai puţin. Se ştie foarte bine că în negocierile europene se utilizează doar strategia PND. În clipa în care Comisia Europeană şi Guvernul au semnat strategia, aceasta este neschimbabilă’, a explicat, miercuri, pentru AGERPRES subprefectul Marossy Zoltan.


Acesta a detaliat că pe baza acestei strategii, s-au luat axele. Unele dintre acestea avantajează anumite proiecte, implicit, anumite primării, care au elaborat proiecte ce beneficiază de cote mai mari de bani, în timp ce altor axe li s-au alocat fonduri mai mici, iar cei care au depus proiecte pe aceste măsuri, au rămas fără bani, pentru că s-au epuizat. ‘Aceste probleme erau inerente, pentru că suntem la primul ciclu, iar pe viitorul ciclu, 2014-2020, guvernanţii nu vor mai neglija aceste aspecte’, a conchis subprefectul. Cele mai multe proiecte care rămân fără bani sunt cele de infrastructură şi introducerea canalizării. AGERPRES