Consiliul Judeţean din Tulcea intenţionează să renatureze circa 2.500 de hectare de teren din Delta Dunării, continuând astfel cel mai mare proces de gen desfăşurat în Europa. Preşedintele CJ, Victor Tarhon, a declarat pentru AGERPRES că amenajările piscicole Popina, aflate în domeniul public de interes judeţean, vor fi renaturate cu sprijinul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

”De curând s-a încheiat rediscutarea contractelor de concesiune şi acum se arată o perspectivă de a renatura cele 2.500 de hectare din amenajările Popina. După ce le vom scoate la licitaţie şi dacă nu vor fi doritori, le vom considera libere de sarcină şi le vom putea supune procesului de reconstrucţie ecologică” – a afirmat preşedintele CJ, Victor Tarhon.

El a spus că circa 334 de hectare din ghiolul Murighiol şi circa 1.000 de hectare din apropiere de Mahmudia ar putea intra începând din acest an în procesul de renaturare. ‘Ne păstrăm disponibilitatea de a reda naturii terenurile din Deltă şi înţelegem să nu insistăm în anumite divergenţe care au făcut epocă’, a precizat preşedintele Tarhon.


Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării a început încă din 1990 o colaborare cu Fondul Mondial pentru Natură (WWF), până în prezent peste 16.000 de hectare din delta Dunării fiind redate naturii. Acesta este cel mai complex proces de gen desfăşurat vreodată în Europa, conform informaţiilor oficiale. Mare parte a terenurilor renaturate însă aparţineau ARBDD, astfel că procesul de reconstrucţie ecologică nu a întâmpinat dificultăţi.


În ceea ce priveşte terenurile din Deltă aflate în administrarea CJ, conducerile anterioare ale Consiliului au refuzat să semneze protocoale de colaborare cu Administraţia Rezervaţiei în vederea reconstrucţiei ecologice, susţinând că pentru suprafeţele respective statul trebuie să acorde despăgubiri. Renaturarea terenurilor din Deltă conduce la o producţie mai mare de peşte cu circa 34 de kilograme pe hectar, creşterea suprafeţelor cu stuf, care devin filtru biologic, reţinând sedimentele şi substanţele toxice, dar şi a celor cu păduri naturale, păşuni pentru creşterea animalelor şi plante medicinale

În plus, încă din 2006, conducerea Institutului Naţional Delta Dunării a atras atenţia asupra faptului că polderele şi lucrările de apărare hidrotehnică care se realizau la vreme respectivă, ca urmare a inundaţiilor, vor fi afectate la o următoare creştere a debitelor Dunării, renaturarea suprafeţelor afectate de intervenţia umană fiind o posibilă soluţie pentru evitarea unor probleme similare în caz de inundaţii. În acest an, ARBDD şi-a propus să demareze lucrările de reconstrucţie ecologică a amenajării piscicole Murighiol, precum şi lucrări de îmbunătăţire a condiţiilor hidrologice din zona Sinoe-Istria-Nuntaşi.


De asemenea, în funcţie de obţinerea avizelor necesare fie din partea administraţiilor locale, fie din partea concesionarilor, vor începe şi lucrările de reconstrucţie ecologică a amenajărilor piscicole Ceamurlia şi Chilia, a amenajării agricole Murighiol-Dunavăţ, precum şi reconstrucţia amenajării Carasuhat. Conform masterplanului pentru Delta Dunării, întocmit de INCDD, până în 2013 trebuie renaturate aproximativ 48.000 de hectare din Deltă, suma necesară lucrărilor fiind de 36 de milioane de euro. AGERPRES