Un număr de 10 terenuri abandonate, aflate în administrarea municipalităţii, vor fi transformate în spaţii de joacă şi pentru practicarea de sporturi diverse, inclusiv prin instalarea în aer liber a unor aparate de fitness, prin intermediul unui proiect european cu o valoare totală de aproape 13 milioane de lei, ce presupune şi amenajarea de spaţii verzi şi plantarea de arbori şi arbuşti.

Potrivit precizărilor făcute de către viceprimarul Zalăului, Fazakas Miklos, spaţiile vor permite petrecerea timpului în aer liber atât de către copii, cât şi de către adulţii care îi însoţesc, una din aceste zone fiind dedicată persoanelor cu dizabilităţi.  Deşi proiectul se numeşte, generic, „Amenajare de spaţii verzi pe imobile abandonate sau degradate din Municipiul Zalău”, viceprimarul a subliniat faptul că este vorba de amenajări mult mai ample decât plantarea de iarbă şi vegetaţie arboricolă.

„De exemplu, pe strada Oborului e o investiţie masivă, pe circa 77 ari de teren. Pe lângă amenajarea de spaţii verzi şi plantarea de pomi, vom dota cu diferite piese de mobilier urban, dar şi căţărătoare, balansoare, pod mobil  complex de joacă, tiroliană metalică, aparate fitness multifuncţionale. Dorim ca să fie un spaţiu de joacă nu doar pentru copii, ci şi pentru părinţi, care dacă vin cu copii să aibă şi posibilitatea de a face câteva exerciţii. Ne dorim să dezvoltăm municipiul nostru şi pe această latură. Şi pe celelalte loturi vor fi, de exemplul teren de minifotbal, o să avem şi un teren de joacă pentru acei copii care au dizabilităţi, o să avem şi spaţii cu mese de tenis, o rampă de skateboard”,  a exemplificat Fazakas Miklos.

Potrivit acestuia, amenajarea celor 10 spaţii va avea loc, în principal, în cursul acestui an, valoare totală a investiţiei fiind de circa 12,7 milioane de lei.   Contracte de finanţare din fonduri europene nerambursabile a fost semnat de primăria Zalău în primele zile ale anului, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. AGERPRES