Terenul viitorului Spital de Boli Infecţioase şi Pneumologie din Oradea, aprobat în CJ Bihor

Noul spital ce va fi construit în Oradea, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumologie, are asigurat un teren de 2,5 hectare, prin hotărâre a Consiliului Judeţean Bihor.

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, consilierii judeţeni au adoptat pe 16 noiembrie proiectul de hotărâre privind trecerea terenului şi clădirilor din zona străzii Vlădeasa, nr. 1, din municipiul Oradea, din domeniul public al judeţului Bihor în domeniul public al municipiului Oradea, în vederea realizării pe acest teren a unui Spital de Boli Infecţioase şi Pneumologie.

Proiectul prevede că se vor edifica trei pavilioane, parter plus 4 etaje, unul destinat unităţii de primire şi terapie intensivă şi două pentru secţiile de infecţioase şi de pneumologie şi TBC. Prin tema de proiectare, o parte din parcări vor fi amenajate la subsolul clădirilor, terenurile rămase disponibile, peste 1,5 ha, urmând să fie zone verzi.

În 2 noiembrie 2020 s-a semnat un protocol de colaborare între Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Clinic Municipal, pentru construcţia unui nou spital în municipiul Oradea, pe strada Vlădeasa, pe terenul Consiliului Judeţean.

Construcţia acestui spital este crucială pentru că actualele spaţii în care se desfăşoară actul medical la Secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie ale Spitalului Municipal sunt improprii, iar eventuale lucrări de consolidare şi reabilitare ale acestor spaţii nu ar asigura desfăşurarea actului medical în condiţii de eficienţă. Acest nou spital va rezolva două aspecte majore: renunţarea la corpurile de clădire din spitalele vechi, de lângă magazinul Crişul şi de la TBC, de pe strada Izvorului, precum şi gestionarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus sau cu alte boli contagioase, fără ca activitatea Spitalului municipal din Rogerius să fie blocată, aşa cum este situaţia în această perioadă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Protocolul de colaborare prevede transferul unui teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa din proprietatea Consiliului Judeţean Bihor în proprietatea Primăriei Municipiului Oradea – pas realizat prin hotărârea aprobată în şedinţa CJ de luni.

Totodată, Primăria Municipiului Oradea va asigura elaborarea studiilor necesare proiectului tehnic de execuţie, respectiv serviciile de dirigenţie de şantier şi, în plus, va face demersurile necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile (guvernamentale/europene) pentru realizarea obiectivului. Ceilalţi doi parteneri, Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal, vor elabora documentaţiile tehnico-economice la nivel de studii de prefezabilitate şi fezabilitate. AGERPRES