Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoşani va fi reabilitat şi consolidat în baza unui proiect european

Teatrul “Mihai Eminescu” din municipiul Botoşani va fi reabilitat şi consolidat în baza unui proiect european în valoare totală de peste 23 de milioane de lei. Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ, Vasile Asandei, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul al cărui obiectiv este “consolidarea, restaurarea, reabilitarea si amenajarea Teatrului ‘Mihai Eminescu’ în vederea impulsionării dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural al municipiului Botoşani, implicit al Regiunii Nord-Est”.

Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa Prioritara 5 – “Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. “Această variantă este, de departe, cea mai bună şi, cum am mai spus, nesperată. Este o variantă la care şi ADR şi Autoritatea de management a POR au muncit foarte mult alături de noi”, a afirmat Cătălin Flutur.

Reabilitarea Teatrului “Mihai Eminescu” a beneficiat, în 2014, de o finanţare de aproximativ cinci milioane de lei pe exerciţiul anterior, însă, în urma unor probleme tehnice apărute în timpul lucrărilor, proiectul nu a putut fi finalizat. Problemele au apărut ca urmare a identificării unor deficienţe la structura de rezistenţă a clădirii, care au impus măsuri de consolidare a acesteia.

“Semnăm astăzi un contract de finanţare important pentru comunitatea Botoşani, un contract şi un proiect care a avut un parcurs mai complicat, mai deosebit, dar pentru care s-a găsit o soluţie foarte bună”, a afirmat Vasile Asandei.

În baza noului proiect, vor fi realizate lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă a clădirii monument istoric, de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni. AGERPRES