Taxele şi impozitele locale rămân, în 2013, la acelaşi nivel cu cele din 2012, în municipiul Bucureşti, consilierii municipali votând la finalul anului o hotărâre potrivit căreia acestea vor rămâne neschimbate.

Guvernul lasă la alegerea autorităţilor locale indexarea sau nu a taxelor şi impozitelor locale, lucru ce va fi decis împreună cu cetăţenii localităţilor respective, declara la sfârşitul anului vicepremierul Liviu Dragnea

„Guvernul a adoptat hotărârea privind taxele şi impozitele locale. Din trei în trei ani, conform Codului Fiscal, Guvernul avea obligaţia prin lege să indexeze, ţinând cont de rata inflaţiei, nivelul taxelor şi impozitelor locale, existând în acelaşi timp şi obligativitatea autorităţilor locale să indexeze aceste impozite şi taxe locale. Noutatea o reprezintă faptul că, începând cu anul 2013, Guvernul a stabilit, aşa cum prevedea legea, ca impozitele şi taxele locale să poată fi indexate ţinând cont de rata inflaţiei, rămânând totuşi la nivelul fiecărei autorităţi locale decizia de oportunitate, dacă măresc sau nu impozitele locale sau dacă le actualizează aşa cum a stabilit Guvernul”, afirma Dragnea, după şedinţa de Guvern.

Edilii capitalei s-au pronunţat împotriva creşterii taxelor, fiind convinşi că „taxe mai mari, înseamnă încasări mai mici” de la populaţie. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că nu susţine majorarea acestor datorii către bugetul local, pe motiv că „nu aceasta este soluţia”.”Taxe mari înseamnă încasări mici, iar taxe mici aduc încasări mari pentru bugetul local. Noi nu vom majora taxele”, a precizat Chiliman.

Edilul Neculai Onţanu a susţinut şi el că deşi rata inflaţiei a crescut cu 16,05 %, iar Guvernul a decis că autorităţile locale pot majora impozitele şi taxele cu un procent de până la 20%”, în 2013 nu va avea loc o creştere a datoriilor în Sectorul 2. „Am identificat soluţiile manageriale astfel încât, fără să renunţăm la proiectele de dezvoltare şi la facilităţile acordate membrilor comunităţii noastre, să nu împovărăm cetăţenii Sectorului 2”, afirmă primarul într-un comunicat de presă postat pe site-ul autorităţii locale. AGERPRES