Taxele si impozitele locale ale focsanenilor vor fi publicate pe internet

Primaria municipiului Focsani a lansat, pe 9 aprilie, serviciul de vizualizare a taxelor si impozitelor locale, prin intermediul caruia orice locuitor al orasului poate vizualiza sumele pe care trebuie sa le achite catre bugetul local.

Fiecare cetatean sau societate comerciala care vrea sa aiba acces prin internet trebuie sa se inregistreze la Primarie pentru a primi parola de acces catre datele personale. Prin noul serviciu se pot vizualiza bunurile aflate in proprietate, respectiv locuinte, terenuri, masini, amenzile primite dar si lista cu platile efectuate.

”Se pot vedea bunurile supuse impozitarii si care figureaza in evidenta fiscala. Se pot vedea platile efectuate de un contribuabil, modul in care sunt repartizate sumele in cadrul rolului prin care se evidentiaza suma fiscala sau pe care le are de platit cetateanul in contul impozitelor la momentul respectiv sau la o anumita data cand urmeaza sa faca platile”, a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, Melus Naziru, seful serviciului de Taxe si Impozite din Primaria Focsani.

El a precizat ca noul sistem va permite corectarea situatiilor in care amenzile de circulatie au fost platite in diferite localitati din tara si nu s-au inregistrat si in contabilitatea municipalitatii. Primaria Focsani are de incasat, doar din amenzi, peste 6 milioane lei din care ”o parte sunt achitate dar nu sunt scazute din evidente”. Municipalitatea vrea sa realizeze si un serviciu de plata on-line a taxelor si impozitelor locale insa costurile si comisioanele catre institutiile bancare sunt prea ridicate fata de numarul de doritori estimat.

”Sunt costuri destul de mari si nu stiu daca s-ar justifica in acest moment. Din experienta altor municipalitati, sunt circa 15-20 de persoane care folosesc sistemul de plata on-line. Vrem sa avem cat mai multe solicitari pentru ca doar astfel demonstram ca este o necesitate sa il introducem”, a explicat Melus Naziru.